După implementarea unor măsuri dure de distanțare socială, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, statele europene se gândesc deja cum să reducă impactul pandemiei asupra economiei. Soluția pe care cele mai multe guverne o pregătesc este redeschiderea graduală a fabricilor, birourilor și școlilor.

Prima inițiativă de acest fel aparține Austriei care a anunțat că va începe deschiderea treptată a magazinelor pentru Paște.

În Germania, unde peste 100.000 de persoane au fost confirmate cu coronavirus, un grup de economiști, avocați și experți din domeniul medical recomandă o „renaștere” graduală a celei mai mari economii a Europei. O astfel de deschidere ar permite unor industrii specifice să își reia activitatea în timp ce sunt luate măsuri pentru a preveni revenirea virusului.

Un raport, elaborat de 12 profesori universitari, publicat săptămâna trecută de Institutului pentru Cercetare Economică Ifo, arată că este puțin probabil ca un vaccin sau un tratament eficient pentru coronavirus să fie posibil înainte de 2021.

„Măsurile luate ar trebui elaborate și pregătite în așa fel încât, pe de-o parte, să asigure îngrijirea medicală adecvată și, pe de altă parte, să fie sustenabile pe perioada de timp necesară. Această planificare a tranziției trebuie începută imediat de politicieni, administratori, companii și organizații”, recomandă experții germani.

Guvernul german a lansat un program în valoare de 750 de miliarde de euro care include măsuri de ajutare a companiilor și a angajaților concediați.

Domenii precum telecomunicațiile sau industria constructoare de mașini, care sunt cele mai profitabile, ar trebui prioritizate, se arată în raport, în timp ce tipul de muncă care poate fi realizat de acasă să rămână la distanță.

Se sugerează, de asemenea, ca creșele și școlile să se redeschidă mai rapid, în condițiile în care cei mai tineri nu prezintă des simptome severe, iar rămânerea lor acasă menține un stres adițional asupra părinților care trebuie să renunțe la serviciu pentru a sta cu copiii.