După aproape o lună de izolare totală, în mai multe țări europene încep să se vadă primele semne de relaxare a măsurilor de distanțare socială. Principala justificare a acestor decizii luate de guverne este reprezentată de nevoia de repornire a economiei, pentru evitarea unei crize acute.

Cetățenii din Spania, Italia și Austria revin de săptămâna aceasta la muncă, nu fără a impune în continuare măsuri severe de protecție împotriva infectării, precum obligația de a purta, în public, măști sau mănuși.

În Spania, după doar două săptămâni de carantină totală, li se permite să iasă din casă tuturor lucrătorilor care nu îşi pot face treaba de acasă. Îşi pot relua lucrul muncitorii de pe şantiere, cei din fabrici, avocaţii sau menajerele.

În Italia, deși oficial carantina se va prelungi până pe data de 3 mai, de mâine, 14 aprilie, se vor redeschide librăriile, papetăriile şi magazinele care vând haine pentru copii.

Cetățenii cehi își vor putea relua începând de mâine călătoriile în străinătate. Este vorba de o redeschidere parţială a graniţelor, pentru călătoriile urgente în scop profesional, pentru tratamente medicale sau pentru vizitarea familiei. Măsura vine după ce joia trecută au fost redeschise magazinele de bricolaj şi grădinărit, magazinele care vând şi repară biciclete, papetăriile. Oamenilor li s-a permis şi reluarea sportului în aer liber, precum tenisul sau alte activităţi individuale.

Tot mâine se vor redeschide şi în Austria magazinele de bricolaj şi grădinărit şi întreprinderile mici de procesare a cărnii. Mai au de aşteptat magazinele de hainele şi saloanele de cosmetică, care vor putea redeschide abia de la sfârşiul lunii. Şcolile sunt programate să îşi reia activitatea pe 15 mai, iar hotelurile şi restaurantele abia spre sfârşitul lunii viitoare.

În Norvegia, reluarea activităţilor cotidiene este privită cu un “optimism prudent”, dar şi aici se fac paşi. Premierul a anunţat că de pe 20 aprilie se pot redeschide creşele, iar de pe 27 aprilie anumite şcoli şi universităţi.

Grădiniţele și școlile pentru elevii din ciclul primar se vor redeschide și în Danemarca. Elevii de gimnaziu și liceu vor mai avea însă de așteptat până după 10 mai pentru a se întoarce la școală.