La aproape două luni de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în Italia, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își asumă responsabilitatea, în numele Uniunii, pentru reacţia întârziată în susținerea unui stat membru.

„Este evident că nimeni nu era pregătit pentru aceasta. Dar este de asemenea evident că mulţi nu au sosit la timp când Italia a avut nevoie de ajutor când au început toate acestea. Şi corect este ca Europa în ansamblul ei să ofere o scuză sinceră”, a spus Ursula von der Leyen în Parlamentului European.

Președintele Comisiei a remarcat însă și solidaritatea extraordinară născută între statele UE pe parcursul acestor două luni, precum medici români și polonezi care s-au alăturat efortului în Italia sau împrumutul de materiale medicale, acolo unde este mai mare nevoie.

„Europa a făcut în ultimele patru săptămâni mai mult decât în ultimii patru ani ai ultimei crize”, a susţinut şefa Comisiei Europene, referire la măsurile de susţinere a economiei în valoare de peste 3.000 de miliarde de euro adoptate de UE şi de statele membre, şi a descris drept „un mare pas în direcţia cea bună” pachetul de împrumut de 500 de miliarde de euro, inclus în aceste măsuri şi de care vor putea beneficia statele zonei euro prin Mecanismul European de Stabilitate.