După adoptarea în Parlament a proiectului care elimină pensiile speciale, prim-ministrul Ludovic Orban le pune gând rău „pensiilor nesimțite”. În ședința de azi a Guvernului, premierul le-a cerut miniștrilor din cabinetul său o evaluare a situației pe care o consideră o „sfidare la adresa oamenilor care au muncit o viaţă”.

„Ar trebui doamna ministru (a Muncii – n. red.) şi domnul ministru de Interne, domnul ministru al Apărării, să ne uităm un pic şi la vârsta de pensionare şi, de asemenea, să vedem cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimțite.

Cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum şi anume salariul brut. Ceea ce ar trebui să corectăm aceste nedreptăţi pentru că provoacă o nemulţumire profundă, inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi. Pentru că şefimea şi-a tras pensii nesimţite, profitând de portiţele lăsate în actul normativ şi aşa ne-am trezit cu pensii de 15.000-20.000 care chiar sunt o sfidare la adresa unui om care a muncit o viaţă şi care la finalul unei cariere de 35-40 de ani are o pensie cât de cât rezonabilă.

Ele (soluţiile – n.red.) trebuie cântărite foarte bine, analizate foarte bine, trebuie studiată foarte bine baza legală şi constituţională şi nu uitaţi de analiza comparativă a sistemelor publice de pensii din ţările europene pe care le-am convenit”, a spus prim-ministrul Ludovic Orban.

Conform unei informații oferite de Ministerul Muncii, în anul 2019, cea mai mare pensie aflată în plată era de 73 890 de lei, adică peste 15 000 de euro lunar şi era încasată de un fost magistrat. În total, statul plătește, lunar, peste 22 de milioane de euro pentru pensiile speciale.