După aproape 3 luni de pandemie, elevii care susțin în această vară examenele naționale se întorc azi la școală pentru pregătire. Ministerul Educației a publicat un set de măsuri generale de prevenire și protecție în sălile de clasă.

Printre acestea se numără dezinfectarea spațiilor, păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între elevi și accesul interzis persoanelor cu temperatura mai mare de 37,3 grade. Cum clădirile școlilor sunt în administrarea primăriilor, fiecare instituție a fost responsabilă de implementarea normelor impuse de minister.

Ȋn Sectorul 2, viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu a ȋnceput, ȋncă din weekend, să verifice dacă școlile sunt pregătite să primească elevii.

“Elevii încep astăzi pregătirea pentru examenele naționale. În perioada 2-12 iunie mă voi asigura că toate măsurile de prevenție și siguranță sunt respectate în unitățile de învățământ de #Aca2ă.

Venirea elevilor la pregătire se va face la intervale de 20 de minute, aceștia primesc mască la intrarea în unitate, li se face triajul epidemiologic, sunt preluați de cadrul didactic și merg spre clase pe culoarul desemnat. La fiecare intrare în sala de clasă există dispensere cu dezinfectant și preșuri cu clor. Elevii sunt așezați în banci cu respectarea distanțării fizice, iar ieșirea din unitate se face pe un culoar separat.

Elevii, părinții, cadrele didactice și personalul auxiliar trebuie să știe că am implementat toate măsurile pe care administrația locală le are în atribuții.

Vă doresc spor la învățat și succes la examene!”, a scris viceprimarul pe Facebook.Din informațiile comunicate de primării, la anumite unități de învățâmânt la pregătire nu va veni niciun elev, cursurile fiind ținute online, la altele prezența anunțată este de 30%, iar la altele de 80%.

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a care vor susține Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureatul pot participa la sesiunile de pregătire a examenelor, programate în intervalul 2 -12 iunie. Prezența nu este obligatorie.

Pregătirea va avea loc în unitățile de învățământ și ar trebui să se desfășoare cu respectarea unor reguli stabilite printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății:

- la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;

- vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);

- se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervarzul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;

- în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;

- intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă și alte încăperi, sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

- există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dizinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.

- În sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul;

- pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.