Pe 4 martie 1977, România se confrunta cu un cutremur soldat cu peste 1500 de morți, cei mai mulți în București și peste 11 mii de răniți.

Buletin de București face o analiză deloc optimistă a situației actuale și a consecințelor care ar putea avea loc în cazul unui eventual cutremur.

În ciuda faptului că în ultimii ani, Gabriela Firea s-a lăudat că a reconsolidat multe dintre clădirile cu risc seismic, Bucureștiul este într-o stare de degradare, periculoasă pentru locuitorii săi.

Buletin de București notează că: "Potrivit unui scenariu întocmit de specialiștii de la Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă (URBAN INCERC), circa o mie de clădiri din Capitală s-ar prăbuși, iar alte 22 de mii ar suferi avarii medii sau majore în cazul unui cutremur puternic. Vorbim aici de imobile construite înainte de 1977. Potrivit aceluiași scenariu, în toate aceste clădiri vulnerabile, s-ar afla circa 450.000 de oameni, dacă seismul s-ar produce noaptea, iar 95.000 ar fi considerați a fi captivi, adică „s-ar afla la etajele superioare, iar mișcarea seismică, tipul, materialul, vulnerabilitatea și starea tehnică a clădirii nu ar face posibilă și nici recomandabilă plecarea lor într-un loc mai sigur pe durata seismului”, scriu specialiștii de la INCERC.

6.500 de persoane și-ar pierde viața și alte 16.000 ar fi rănite. „Cutremurul de scenariu pe timp de zi (ora 13.00) a condus la efecte asupra locatarilor reduse la 54% față de cele care corespund cutremurului pe timp de noapte”, scrie în documentul INCERC."

Concluzia este că la peste 40 de ani, un nou cutremur, de magnitudinea celui din 1977, ne găsește la fel de nepregătiți și cu mii de clădiri vulnerabile neconsolidate.

Întreaga analiză o puteți citi aici.