Procurorii Secţiei militare din Parchetul Generel au anunţat, vineri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu, în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Cercetările au vizat stabilirea situaţiei de fapt în ceea ce priveşte exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat şi a luării deciziilor cu caracter politic şi militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării) şi Gelu Voican Voiculescu.

Gelu Voican Voiculescu susţine cã “directiva” a venit de la preşedintele Iohannis pentru punerea sa în acuzare.

"Trebuie să reţineţi că acest 860 de oameni au murit până în 22 decembrie când s-a anunţă execuţia lui Ceauşescu, autorii acestor crime care s-au dedat la diversiunea armata pe care o numim teroristă au fost oameni în slujba fostului regim şi de frică au reacţionat, dar când au auzit că au fost cei doi ucişi au predat armele, a spune azi că noi am ordonat uciderea a 860 de oameni este o blasfemie şi face parte din şirul unei revanşe (...) Cuplul Ceauşescu nu merită executat? O revoluţie de aceea s-a făcut, acum ne pare rău de ei, o revoluţie nu e un act galant, este o discontinuitate, nu mai invocat procesul Ceauşescu, am dat curs unui deziderat întreagă populaţie a României. Procurorii dau curs unei directive care a venit de la preşedintele Iohannis, care a spus că e vremea procurorilor, nu a istoricilor, din vremea aceea, Parchetul obedient a început să instrumenteze acest dosar. Se creează falsa impresie că abia acum a trebuit să vină Iohannis ca să se facă lumină”, declară Gelu Voican Voiculescu", a declarat Gelu Voican Voiculescu, la Digi24.