Noua generație de copii și tineri nu vor mai avea ocazia să facă drumeții în Munții Bucegi, din cabana în cabană. Cele mai populare și accesibile cabane, Babele și Caraiman, nu mai oferă găzduire. Turiștii trebuie să-și organizeze traseele și timpul mult mai atent.

După un urcuș epuizant de cinci ore, trebuie să și coborâți în siguranță în stațiunile de pe Valea Prahovei. Dacă vă doriţi să înnoptaţi în vârf de munte, cabanele Babele și Caraiman NU mai oferă cazarere, iar la vârful Omu pot dormi cel mult 30 de persoane, şi asta în condiții dificile.

Cabana Caraiman a fost vestită timp de 80 de ani pentru panoramele generoase din Bucegi. Aici a fost adăpost şi loc de odihnă pentru drumeți. Acum stă să cadă. Toți miniștrii Turismului care s-au perindat prin guverne au fost mai interesați de turismul de 5 stele decât de cel montan de masa. Turiștii spun cu regret că “toate cabanele din Bucegi sunt praf! O nenorocire, o nenorocire sunt. Asta e închisă, Cuibul Dorului e închisă, Mioriţa e închisă, Babele în situaţia în care e, mai e şi mizeria de la Omu. Deci e o nenorocire peste tot!”

George Haiduc, șeful Salvamont Bușteni: “Atunci când astfel de obiective au fost trecute din patrimoniul sau din administrarea statului în cel privat trebuiau puse niște condiții să păstreze profilul. Atâta vreme cât e construită cabana, să fi rămas cabana. Pentru că e nevoie să te odihneşti, să te hidratezi, să te adăposteşti în caz de vreme rea.”

Nici la Cabana Babele situaţia nu este mult diferită. Deși se află în circuitul turistic, nu oferă cazare.
caraiman

Tudorel Simion, turist: “Nu cazează, am încercat și eu. Nu s-a dezvoltat de loc de ani de zile, e aceeași poveste. Păcat.”

Cabana a fost construită în urmă cu 80 de ani de o asociație de iubitori de munte. Ajunsă în proprietate privată, clădirea se ruinează pe zi ce trece. Într-un reportaj realizat de PRO TV, Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele a declarant că: “Nu avem cu cine să lucrăm, asta e marea problemă a noastră. Nu avem angajați, nu mai vin.”
Reporter: Ce o să se întâmple cu clădirea asta?
Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele: Știu eu ce o să se întâmple peste 10 ani?
Reporter: Păi e a dumneavoastră, nu aveți un plan?
Costel Jugănaru, proprietarul Cabanei Babele: Ei, au căzut fabrici, s-au închis fabrici, vedem acum.”

Turiştii care vor să vadă Babele şi Sfinxul găsesc cu greu un loc de cazare. O alternativă ar fi la Vârful Omu. Cabana are 30 de locuri, dar turiştii care au trecut pe aici spun că au rămas cu amintiri neplăcute din cauza mizeriei.