Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au început urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu și fals intelectual, după ce presa a sesizat nereguli în legătură cu testarea și internarea pacienților la Spitalul Județean Suceava.


Investigația jurnalistică a demonstrat că președintele Consiliului Județean Suceava, dar și alți angajați ai instituției și rude ale unor șefi de la Spitalul Județean Suceava, au fost testați pentru Covid-19 deși nu îndeplineau criteriile stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică, în timp ce analizele recoltate personalului medical nu au fost trimise spre prelucrare.

Procurorii au extins ancheta pentru „abuz în serviciu” și „fals intelectual” după ce au constatat că „au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condițiile existenței unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus”.

Mai mult, ancheta vizează și tratamentul preferențial de care au beneficiat Gheorghe Flutur și alți șefi din Consiliul Județean și din Spitalul Județean, care, după ce au fost testați pozitiv peste rând, în loc să fie internați în Secția Boli Infecțioase au fost internați în rezerve și saloane de la Secția Chirurgie.

Procurorii arată că „funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava”.

Procurorii mai menționează că ancheta se desfășoară cu celeritate, având în vedere prevederile decretului pentru declararea stării de urgență.