În această perioadă în care este așteptat vârful epidemiei, condițiile de carantină se relaxează, conform unui document publicat, miercuri, de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial. Astfel, românii care vin din țări precum Italia, Spania, Franța, Marea Britanie sau Germania, vor putea sta în carantină la domiciliu, nu ca până acum în centre păzite de autorități.

Condiția pentru ca acest lucru să se întâmple este ca spațiul să permită carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu.

O altă măsură a acestui ordin este ca vor putea sta în carantină la domiciliu și persoanele confirmate cu infecția cu Covid-19, asimptomatice. Autoritățile anunțaseră încă de acum câteva săptămâni că, dintr-un anumit punct al epidemiei, pacienții infectați cu coronavirus, dar cu forme ușoare ale bolii, vor putea fi tratați la domiciliu.

Potrivit declarațiilor oficialilor responsabili cu gestionarea crizei coronavirusului, în țara noastră este așteptat, în săptămânile următoare, vârful epidemiei.

Cele 3 categorii de persoane care pot fi plasate în carantină la domiciliu, conform Ordinului Ministerului Sănătății, sunt:

· persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie).

· persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus.

· membri de familie asimptomatici confirmaţi cu coronavirus care se carantinează la acelaşi domiciliu.


Ordinul Ministerului Sănătății publicat astăzi în Monitorul Oficial modifică Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19. Ordinul este semnat de medicul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.