Novak Djokovic, nr. 1 ATP, a fost descalificat duminică de la US Open, unde era principalul favorit, după un gest controversat făcut în optimi, ȋn partida cu spaniolul Pablo Carreño Busta, potrivit digisport.ro.

La finalul unui game, sârbul a scos o minge din buzunar și a lovit-o cu racheta, trimițând-o spre fundul terenului într-un gest aparent de descărcare nervoasă. Mingea a lovit o arbitră de linie, care a căzut la pământ, deși el nu a avut nicio intenție de a răni pe cineva.

După o discuție cu arbitrul principal, Soeren Friemel, sârbul a fost exclus din turneu. Ȋn plus, USTA a anunţat sancţiunile pentru campion: sportivul pierde tot ce a câştigat la această ediţie a turneului american: suma adunată, dar şi punctele obţinute.

"În concordanţă cu regulamentul turneului de Grand Slam, după acţiunea intenţionată de a trimite o minge periculos sau într-un mod nesăbuit în timp ce eşti pe teren sau de a trimite o minge într-un mod neglijent fără să ţii cont de consecinţe, arbitrul de la US Open l-a descalificat pe Novak Djokovic de la ediţia 2020 a turneului.

Pentru că a fost descalificat, Djokovic va pierde toate punctele câştigate la US Open şi va fi amendat cu suma pe care a câştigat-o la acest turneu, pe lângă alte sancţiuni pe care le-ar putea primi pentru acest incident.", se arată în comunicat.

„Au fost jucători excluși pentru mai puțin”, a comentat Darren Cahill, citat de New York Times. „Cred că s-a luat decizia corectă”, a adăugat antrenorul australian.