Două comisii de specialitate ale Senatului au adoptat propunerea legislativă a unui senator PSD , care prevede pedepse pentru agresarea personalului didactic. Majoritatea parlamentară din comisiile juridică și de învățământ au susținut propunerea legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legaturăcu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat că această pedeapsă este prea mare pentru elevi și că se dorește „pușcăria” pentru aceștia.

„Ați retras amendamentul, dar asta înseamnă că reveniți la forma propunerii legii în care se spune că limitele pedepsei se majorează cu o treime. Deci practic, reveniți la ideea că profesorul fiind investit cu autoritate publică, se bucură de aceeași protecție ca polițistul, ca jandarmul, deci introduceți această amenințare în clasă că oricine va face orice în cursul procedurii căreia se va introduce această prezumție de veridicitate, va avea o pedeapsă majorată cu 30%. Eu nu cred că elevul trebuie amenințat cu pușcăria. E amenințat cu pușcăria majorată, prin această Lege. Vreți să băgați elevii legii în pușcărie”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

Anterior, Consiliul Național al Elevilor și Federația Asociațiilor de Părinți i-au trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă prin care arătau că nu sunt de acord cu proiectul de lege care le acordă profesorilor statutul de autoritate publică.

,,Având în vedere nenumăratele situații în care elevii au fost victimele unor abuzuri din partea unor cadre didactice lipsite de viziune, de vocație, de etică – acestea fiind absolut necesare în profesia prin care se clădesc caractere, se formează cetățeni activi – educarea și formarea elevilor pe care îi reprezentăm. Mai mult decât atât, considerăm căaceastă propunere este lipsită de fundament legislativ, iar dacă aceasta ar deveni lege, ar conduce la distrugerea climatului educațional prin instaurarea unui permanent dezechilibru în relația tripartite elev- părinte-profesor. Ne bucurăm, în acest sens, că avem susținerea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din România – aceasta demonstrează legitimitatea argumentelor noastre, drept care solicităm Președintelui României blocarea acestui proiect legislativ”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.