Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a susținut o conferință de presă în care a îndeamnat statele la acțiune împotriva răspândirii COVID. El a declarat că se va adresa liderilor G20 pentru a le cere să intensifice efortul de producție a echipamentelor de protecție. Peste 350.000 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost înregistrate până acum în lume.

„Ceea ce contează cel mai mult este ceea ce facem. Nu poți câștiga un joc doar din apărare. Trebuie să și atacăm. Faptul că le cerem oamenilor să stea acasă și luăm și alte măsuri de distanțare fizică sunt lucruri importante pentru a încetini răspândirea coronavirusului și de a câștiga timp, dar sunt măsuri defensive. Pentru a câștiga, trebuie să atacăm coronavirusul cu tactici agresive și direcționate - testarea fiecărui caz suspect de Covid-19, izolarea și îngrijirea fiecărui caz confirmat și urmărirea și punerea în carantină a fiecărui contact direct”, a declarat Ghebreyesus.

El a avertizat de asemenea că studiile făcute la nivel local și pe bază de observație nu vor da răspunsurile de care au nevoie medicii, în condițiile în care nu există încă un tratament specific pentru Covid-19.

„Folosirea tratamentelor testate fără dovezi corecte ar putea aduce false speranțe și chiar poate face mai mult rău decât bine. Mai mult, poate cauza o lipsă de tratamente esențiale care sunt necesare pentru tratarea altor boli. Acesta este motivul pentru care OMS a lansat studiul SOLIDARITY, pentru a genera dovezi clare și de calitate cât mai rapid posibil. Cu cât mai multe țări se înscriu în acest proces și în alte studii de amploare, cu atât vom obține mai repede rezultatele și vom afla ce medicamente funcționează, pentru .a putea salva mai multe vieți”, a mai spus șeful OMS.