Neregulile din sistemul sanitar românesc pun în pericol sănătatea întregii populații, nu doar pe cea a pacienților din spitale. O nouă zi, o nouă dezvăluire șocantă privind degringolada în care funcționează spitalele de stat. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat pe pagina de Facebook o informație conform căreia sângele contaminat rezultat în urma intervențiilor chirurgicale efectuate în spitale ajunge în sistemul centralizat de canalizare.

„Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare. Sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare. Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș. Din informațiile pe care le dețin, cu excepția Spitalului Foișor din București, toate celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Managerul Spitalului Universitar, Adriana Nica a reacționat la dezvăluirile deputatului și a ținut să detalieze procedura urmată de spitale în cazul sângelui și altor substanțe contaminate.

„Ceea ce vedeți în imagine nu e sânge pur și simplu, sunt lichide de spălătură amestecate cu sânge, sunt deșeuri provenite din intervențiile chirurgicale, care se adună într-un fel de borcane prin aspirație. La sfârșitul intervenției, asistentul de sală este responsabil, conform procedurilor și protocoalelor, deșeurile se decontaminează fie pe bază de clor, și prin decontaminare se distrug toate bacteriile, toți virușii, toate produsele care ar putea reprezenta un pericol, după care aceste fluide se aruncă fie în chiuvete speciale, fie în WC-uri speciale. Ele nu mai reprezintă un pericol. Aceste lichide se decontaminează în recipientul respectiv, fie pe bază de clor, fie pe bază de alte produse biocide omologate în UE și în România. Stațiile de epurare nu fac decât să scadă încărcătura bacterială și virusologică a acestor lichide. Procesul de decontaminare se face oricum”, a detaliat Adriana Nica.

În urma dezvăluirilor, DSP a început verificări la Spitalul Universitar.