Somația Comisiei Juridice din Parlamentul European adresată Rovanei Plumb scoate la iveală multe necunoscute despre fostul ministru al Fondurilor Europene. Ce ascunde aspiranta la poziția de comisar European? Niște împrumuturi dubioase.

În declarațiile de avere pe care le-a făcut publice în România, figurează trei împrumuturi. Unul este de 800.000 de euro la o bancă, scadent în 2030, cu rate lunare de 3.500 de euro. Alt împrumut de 800.000 de lei l-a făcut de la Elena Loghin. Împrumutul echivalează cu donația făcută PSD, suma cerută candidaților la europarlamentare drept contribuție de campanie. Rovana Plumb a refuzat să spună jurnaliștilor cine este Elena Loghin. Același model, alt personaj.

În declarația de avere din 2017 figurează un împrumut de 63.000 de lei (bani pe care i-a donat la PSD) de la Ion Neculaescu, om de afaceri din Târgoviște.

Acesta este patronul unui hotel din județul în care Rovana Plumb este președinte al organizației PSD și fost parlamentar. La hotelul lui Ion Neculaescu locuiește Rovana Plumb când merge în filială, au declarat surse din PSD.

După faptă și răsplată

Ion Neculaescu este tatăl lui Sergiu Neculaescu, consilier personal al Rovanei Plumb la ministerul Mediului și la ministerul Muncii, actualmente manager de investiții la Compania de apă Târgoviște. Ion Neculaescu are încă un fiu, Laurențiu. În 6 februarie 2017, Laurențiu Neculaescu a fost numit secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, în 3 aprilie 2017, secretar de stat la ministerul Mediului, iar în 2 august 2019 a fost numit consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Laurențiu Neculaescu era varianta luată în calcul de Rovana Plumb pentru a-l lăsa moștenitor la șefia PSD Dâmbovița, după ce ea ar deveni comisar european. Alegerile la Dâmbovița erau programate pentru sâmbătă, 21 septembrie, și familia Plumb, reprezentată local și de fiul Andrei Plumb, în calitate de vicepreședinte al filialei, a încercat să rămână la putere, pe fondul protestelor generate în partid exact din cauza numirii lui Andrei Plumb în funcția de vicepreședinte.

Însă, alegerile au fost amânate, fără nicio explicație și fără precizarea unei date ulterioare. Este posibil ca Rovana Plumb însăși să fi decis amânarea alegerilor pentru funcția pe care o deține în prezent pentru orice eventualitate. Adică pentru eventualitatea în care Comisia ENVI din Parlamentul European să îi respingă candidatura și să nu poată fi numită comisar. În PSD se vorbește de altfel în continuare cu insistență despre faptul că cea care țintește postul de comisar este de fapt Viorica Dăncilă.

Declarația de avere de la Bruxelles

Semnele sunt proaste pentru Rovana Plumb la Bruxelles. Presa europeană scrie că pe măsură ce se apropie termenul audierilor în comisii, cresc și criticile aduse candidatului român.

Conform informațiilor Süddeutsche Zeitung, Rovana Plumb ar fi depus la Bruxelles un document cu 6 pagini, conform Codului de conduită al Comisiei UE, cu detalii despre venituri, cheltuieli, banii din conturi și proprietăți. Din document, scriu jurnaliștii germani, lipsesc informații despre împrumuturile pe care liderul PSD le raportase anterior Parlamentului României.

”Din aceste documente disponibile pe internet, se pare că Plumb a încasat un credit de 800.000 de euro în 2007 de la o filială Société Générale (SG), care se încheie în 2030. În anexa 1 - „Declarația de interese” - Codul de conduită pentru potențiali comisari, împrumutul lipsește: numește doar patru loturi și trei case din provincie și două apartamente în București.

Cu toate acestea, există și mai multe particularități: venitul din documentele românești este pensia soțului ei de 4.000 de euro. Ca deputat, Plumb a câștigat aproximativ 14.000 de euro pe an, a declarat că a donat aproape întreaga sumă PSD (așa cum s-a întâmplat în 2016). În 2019, ea a declarat că a donat chiar 170.000 de euro partidului pentru alegerile europene, în care a fost candidata de vârf”, scrie publicația germană în ediția de joi. Jurnaliștii subliniază că i-au cerut Rovanei Plumb lămuriri, însă nu au primit niciun răspuns.

"Aceste neconcordanțe trebuie clarificate înainte de a putea continua procesul de numire", a declarat europarlamentarul Daniel Freund. Partidul Verde consideră că este prea scurt timpul pentru a analiza conflictele de interese: „Avem nevoie de o autoritate independentă de investigare care să împiedice ocuparea locurilor de muncă europene de top cu politicieni dubioși”.