Dat afară cu surle și trâmbițe de șefa Guvernului după crimele din Caracal, fostul șef al Poliției Române, Iona Buda, a fost pus șef al Poliției de Frontieră. Tăcerea i-a fost cumpărată prin promovarea fiicei și a nepotului.

Se prefigurează existența unei rețele de carne vie, cu implicarea polițiștilor. Așa se poate explica decizia ca fiica și nepotul chestorului Ioan Buda, fost șef al Poliției Române, care au devenit ofițeri „peste noapte”, relatează Național. Buda era detașat la Poliție. El apare pe site-ul Poliției de Frontietră ca „inspector general al Politiei de Frontiera Romane”.

Ioan Buda are 54 de ani si a ocupat funcția de inspector general al Poliției de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcția de șef al Poliției de Frontieră. În 2011, Buda a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită. El li-a câștigat statutul de „regină a șpăgilor” colectate din vămi, relatează Digi24.

„Se tot vorbește că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă, regina e Blejnar, iar la Poliția de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către București se fac cu mașinile personale ale oamenilor de legatură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunț și nu au fost lăsați”, scria fostul lucrător din Vama Moravița rutier, într-o scrisoare trimisă din arest.

Ioan Buda a fost implicat într-un scandal în 2017, când ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care șeful Serviciului Control din cadrul Poliției de Frontieră, Aurelian Miu, îngenunchează în fața unei mese la care stau mai mulți chestori din minister.

Despre aceste scene, ministrul spunea că sunt din 2013 și că s-ar fi petrecut la ultimul etaj al clădirii în care se afla sediul Poliției de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, chestorul Marcel Ardelean, șeful Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei, dar și alți șefi din Poliția de Frontieră. Aurelian Miu a fost eliberat din funcție după declanșarea anchetei. Carmen Dan spunea că „din verificări nu reiese foarte clar că domnul Buda era de față, mai sunt persoane de audiat, dar se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”.