Într-o perioadă în care toată lumea a început deja goana după cadouri pentru cei mici, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vine cu câteva recomandări de care ar trebui să ţinem cont atunci când alegem jucăriile.

Inspectorii ne sfătuiesc să achiziţionăm jucăriile numai din magazinele sau raioanele specializate, să solicităm şi să păstrăm bonul de casă, pentru a putea proba eventualele reclamaţii sau retururi.

În acelaşi timp, trebuie să verificăm dacă produsele au marcate, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, coordonatele producătorului şi/sau importatorului, numărul unic de identificare, precum şi marcajul de conformitate CE, care ne arată că jucăria este sigură pentru copii.

"Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria. Trebuie să verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate. Sfătuim părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: "Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare", spun reprezentanţii ANPC.

După achiziţionarea unei jucării, trebuie să urmaţi cu atenţie instrucţiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheaţi atunci când se joacă, iar părinţii au datoria să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârsta şi abilităţile micuţilor.