Consilierul general PNL Ciprian Ciucu aratã unde a greşit primarul general de a ajuns în situaţia ca justiţia sã considere ilegale companiile municipale. Liberalul argumenteazã de ce primãriţa trebuie sã demisioneze pentru a ne salva pe noi, bucureştenii, şi pe ea, ca persoanã.

Ciprian Ciucu: În logica administrativă a autorităților locale, Primarul, reprezentând puterea executivă, trebuie să pună în aplicare viziunea Consiliului Local. Așa scrie, așa este. Primarul nu este deci un tiran care își impune exclusiv voința lui. De aceea, legislația a impus și niste praguri pentru mai bune “Checks and balances”, niște praguri cu care să se poată lua deciziile cele mai importante.

Atunci când schimbi modelul administrativ, cand re-etatizezi și centralizezi serviciile publice, când înființezi companii de stat și le dai sute de milioane de euro, atunci este nevoie de un suport mai larg. Iar tu ca politician, ca primar, trebuie să explici ceea ce vrei să faci. Trebuie să faci consiliul local să adere la viziunea ta.

Trebuie sa vii cu studii, cu analize și să demonstrezi (ex-ante, pe limba experților) că ceea ce propui tu este fezabil.

Dar, odată cocoțată în fotoliulul de Primar, Gabriela Firea nu a făcut nimic din toate acestea. Mai mult, a pregătit pe ascuns înfiinţarea firmelor, a comandat studii doar pentru a i se confirma, post-factum, deciziile deja luate pe undeva prin birourile din Voluntari, nu a discutat cu opoziția. Pentru a da aparență de legalitate, le-a încadrat greșit - din punct de vedere procedural - la articolul care prevedea posibilitatea luării deciziei cu majoritatea voturilor membrilor CGMB și nu cu două treimi, așa cum prevede în mod clar și explicit Legea Admnistrației Publice Locale.

Ceea ce a făcut Curtea de Apel București, în procesul demarat de USR, a fost doar să confirme ceea ce am am spus tot timpul: firmele au fost înființate ilegal, Firea nu a avut votul cu majoritate calificată, de 2/3 a Consiliului General. Cu alte cuvinte, Firea nu a respectat voința CGMB ci și-a impus-o pe a sa, încălcând legea.

Prin acțiunile sale, în loc să crească capacitatea administrativă a PMB, a slăbit-o mult:
- A desființat administraţiile, a dat oamenii afară, și a lăsat domenii întregi de servicii publice fără acoperire admnistrativă;
- A politizat până la refuz noile companii, directorii si CA-urile fiind numiți exclusiv pe criterii politice și de clan;
- A deturnat o sumă imensă din banii bucureștenilor către aceste entități controlate de oamenii PSD, ALDE si PMP, circa 600.000.000 Euro!!!
- A făcut angajări și achiziții de maşini, imobile, birouri, laptopuri, telefoane etc. Dar toate acestea nu au produs nimic! Doar pierderi!
- Firmele nu au avut niciodată capacitate de acțiune reală reală;
- Au fost folosite pentru a scurge bani către mass-media de casă, prin contracte de publicitate.

Toată acțiunea politică și administrativă, tot mandatul Gabrielei Firea s-a bazat pe acest proiect: firme municipale. Acesta este viziunea sa și a eșuat! Gabriela Firea nu mai are puterea politică să vină cu un nou proiect, și nu mai are încrederea bucureștenilor, nu mai poate demonstra nimănui buna credință!

Dacă Gabrielei Firea i-ar păsa, chiar și cât negru-sub-unghie, de București, ar recunoaște situația imposibilă în care se află, ar face pasul în spate și și-ar da demisia. Doar alegerile anticipate mai pot face astfel încât să nu mai pierdem degeaba încă un an și jumătate! Acest mandat, mandatul Gabrielei Firea a fost doar vânare de vânt!”