Pauperizarea populaṭiei sub guvernarea PSD-ALDE este principala nemulṭumire a românilor. Din acest motiv, opṭiunile la votarea europarlamentarilor se vor ȋndrepta către alte partide, iar PNL are cea mai mare şansă să depăşească scorul PSD. Ȋntr-un interviu apărut ȋn presă, Dan Cristian Popescu, singurul liberal care deṭine o funcṭie ȋn administraṭia bucureşteană, face o radiografie interesantă a situaṭiei politice actuale, dar face şi un pariu: “PSD va pierde alegerile europarlamentare”.
Liberalul Dan Cristian Popescu este viceprimarul Sectorului 2, ales ȋn urma scrutinului electoral din 2016. El spune că o prezenṭă de peste 40% la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, PSD va pierde primul loc ȋn opṭiunea electoratului, iar PNL va deveni principalul partid din ṭară.
“ Acest rezultat pe care eu îl anticipez va reprezenta un vot de blam pentru PSD, Liviu Dragnea și Guvernele PSD-ALDE.
Să nu uităm că în urmă cu doi ani și jumătate, PSD a obṭinut la alegerile parlamentare peste 45% din voturi. Nu există, din câte știu, în istoria României, căderi atât de mari în încrederea electoratului, în cazul unui partid care a câștigat, cu un scor atât de mare, alegerile parlamentare”, afirmă viceprimarul. Un politician ştie că orice guvernare erodează un partid aflat la Putere, dar o prăbuşire de la 46% la 23% arată cum este percepută guvernarea PSD-ALDE de către români. “Populaṭia este nemulṭumită, culmea, chiar pe fondul unor creșteri salariale semnificative în sectorul bugetar. Din păcate, mare parte a acestor majorări salariale au fost diluate de inflaṭia galopantă și implicit de creșterea rapidă a preṭurilor. Degeaba îṭi dau cu o mână, dacă îṭi iau cu două! Pe moment, te bucuri dar când tragi linie și te uiṭi în buzunar vezi că lucrurile nu stau chiar cum ṭi s-a promis iniṭial, și a fost, vorba, doar de un fals cadou”, comentează Dan Cristian Popescu. El susṭine că inflaṭia a scăpat de sub control, că există o presiune uriașă pe cursul de schimb, ceea ce va scumpi și mai mult în special produsele de import. “ Se merge într-o spirală care îngrijorează, la care se adaugă și avalanșa de decizii nocive la adresa mediului de afaceri, decizii aiuristice, adoptate fără o analiză, extrem de necesară, de impact. Spre exemplu, taxa pe lăcomie reprezintă o dovadă clară a lipsei de profesionalism a guvernărilor PSD. Pot să adaug aici și înfiinṭarea Fondului Suveran, o altă idee ruptă de orice realitate economică, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Vorbim, evident, de tentative de deturnare a banilor publici, dar și în acest caz amatorismul actualilor guvernanṭi șochează! Vorbim doar de ambiṭiile personale ale domnilor Dragnea, Vâlcov, Teodorovici etc”, spune liberalul.
La toate acestea, trebuie să vedem incompetenṭa persoanelor care populează guvernul, care au politizat totul. Tocmai de aceea persoanele oneste şi profesioniste stau departe de politică din administraṭia centrală sau locală.
Subordonarea Justiṭiei
Asediul asupra Justiṭiei nu a fost anticipat de nimeni. “Într-adevăr, nu am crezut că într-un stat membru al Uniunii Europene se va ajunge la tentative făṭișe de subordonare a Justiṭiei. Astăzi , foarte mulṭi români, dar și oficiali europeni, sunt șocaṭi de modul în care PSD încearcă să schimbe legislaṭia, până la urmă, în favoarea unei singure persoane, Liviu Dragnea. Pot înṭelege că trebuie corectate anumite abuzuri, anumite încălcări ale legii, dar să modifici legislaṭia împotriva corupṭiei, să înfiinṭezi instituṭii prin care să controlezi magistraṭii, doar pentru că un lider de partid este disperat că va ajunge la închisoare, este o cale lungă, pe care eu unul nu am cum să nu o sancṭionez dur. Poate într-o ṭară din lumea a treia s-ar mai putea întâmpla aceste lucruri, însă noi suntem astăzi parte a Uniunii Europene. Este strigător la cer, cum un partid, o guvernare, a ales calea anti-europeană, încercând să tragă România cu ani în urmă, repet, pentru că un om, un lider, se teme de o decizie judecătorească. Toate eforturile europene ale României, imaginea ṭării noastre în lume, sunt practic, anihilate, de mizele personale ale unui singur om”, afirmă Dan Cristian Popescu.
PNL putea puncta electoral mai mult
Derapajul major al PSD ar fi fost ocazia perfectă pentru PNL să facă mai mult și să puncteze electoral din plin, afirmă dezamăgit viceprimarul. “Din cauza acestei situaṭii, a dezamăgirii electoratului faṭă de partidele vechi, pe scena politică au câștigat teren, de-a lungul anilor, unele partide cu idei de sorginte, oarecum, comunistă, cu discurs demagogic, care au încercat să inducă cetăṭenilor mult-clamata teorie potrivit cărora toṭi liderii vechi și implicit partidele vechi sunt la fel. În realitate, o uriașă minciună! Vorbim aici de PNG, PPDD, Mișcarea Monicăi Macovei, experimente care au pornit în trombă dar care, logic, s-au desumflat repede. Diferenṭa dintre promisiuni, realitate și așteptările populaṭiei a fost uriașă, iar picajul acestor formaṭiuni inerent. Am o ușoară dezamăgire legată de PNL pe care eu îl vedeam astăzi la 35%, dar consider că și în aceaste condiṭii, repet, PNL va obṭine pe 26 mai un scor electoral mai mare decât PSD. Se fac eforturi mari la nivelul conducerii centrale, a filialelor, de mobilizare a oamenilor. În București, există, din păcate, o ușoară inerṭie, latenṭă, însă, lucrurile pot avea o dinamică bună”, comentează Popescu. El consideră că liderii şi membrii PNL vor fi mai dinamici dacă vor depăşi cu succes alegerile europarlamentare şi Klaus Iohannis va câştiga un nou mandat.
Efectul intrării lui Rareș Bogdan în PNL
“Eu cred că este foarte importantă și are rolul de a dinamiza prezenṭa la vot și implicit votul pentru PNL. De asemenea, fidelizează mult activul de partid. Dă o formă și o direcṭie mult mai clară listei anunṭată de PNL pentru Parlamentul European. Mai mult, elimină orice discuṭie privind o posibilă colaborare PSD-PNL și dă un mesaj foarte clar pentru electoratul nostru potrivit căruia PNL se conturează ca principalul partid din România, partid care va încerca să repare și îndrepte toate greșelile și abuzurile actualei guvernări. Și în plan politic, și în plan economic și în plan legislativ, au fost făcute greșeli majore care trebuie îndreptate rapid. Nu putem omite faptul că din punct de vedere macroeconomic România nu stă foarte bine, dovada fiind împrumuturile masive. Mesajul clar pe care îl dă prezenṭa lui Rareș Bogdan pe listele partidului este că PNL vrea să repare greșelile făcute de PSD, nu să colaboreze cu acest partid”, spune Dan Cristian Popescu.
Diferenṭa dintre PNL și PSD
Sintagma „toṭi sunt la fel”, clamată de multă vreme de PSD, a prins la votanṭii care nu se gândesc la soarta României. “Cred că diferenṭa majoră dintre PSD (astăzi în cazul său putem vorbi doar de o gașcă de persoane care ascultă orbește de Dragnea) și PNL este aceea că la PSD am văzut de fiecare dată că are o apetenṭă uriașă legată de corupṭie, de devalizarea banului public, pe fondul unui electorat, așa cum am spus, care nu își pune prea multe ȋntrebări. Largheṭea cu care liderii PSD au depășit și continuă să depășească anumite graniṭe ale democraṭiei arată legătura acestui partid cu vechiul, cu influenṭele comunismului. Pe de altă parte, fără a jigni pe cineva, electoratul PNL este mult mai educat, mai bine pregătit și ca atare, ca ales PNL ești obligat să ai un autocontrol mult mai mare în cazul deciziilor politice, dar și a selecṭiilor oamenilor din partid. În cele două partide avem, de asemenea, două tipologii de politicieni, dincolo, evident, de diferenṭa doctrinară, înṭelegerea și raportarea la economia de piaṭă, familie etc. PSD continuă să creadă în economia de tip socialist, vezi Fondul Suveran de Investiṭii, înfiinṭare de aprozare cu preṭ impus de stat. Reminiscenṭele comuniste persistă în gândirea liderilor PSD și acest lucru nu poate fi decât dăunător”, susṭine Dan Cristian Popescu.
Despre Alianṭa 2020 USR-PLUS
“Alianṭa 2020 USR-PLUS a apărut și câștigă teren pe acest fond de nemulṭumire a cetăṭenilor și de prăfuire a PNL. În mod normal, mulṭi dintre oamenii din USR sau PLUS puteau fi membri PNL. Am văzut în ultimul timp la liderii USR și PLUS o apetenṭă destul de mare legată de unele idei de sorginte comunistă și chiar demagogice și îi văd evoluând către preluarea eșichierului de stânga al scenei politice. Consider că USR-PLUS va obṭine un scor electoral de 12-13% la alegerile europarlamentare”, este previziunea liberalului.
Despre PMP, Pro România și ALDE
“Partidul Mișcarea Populară, fiind un partid ombilical legat de Traian Băsescu, depinde de candidatura acestuia la europarlamentare. După europarlamentare, prevăd o fuziune cu PNL, indiferent dacă acest partid va accede sau nu în Parlamentul European. În cazul în care Traian Băsescu va conduce lista PMP pentru europarlamentare cred că PMP va depăși, la mustaṭă, 5%. În cazul în care Băsescu nu va candida, nu cred că va obṭine mai mult de 3% din voturi. Este nevoie, pentru electoratul de dreapta, de o fuziune între PNL și PMP după scrutinul din 26 mai.
Pe de altă parte, Pro România o să „muște” semnificativ din electoratul PSD, pe fondul problemelor cu care se confruntă pesediștii. Am văzut, în interiorul partidului, oameni tineri, mai bine pregătiṭi decât cei de la PSD, mai atractivi pentru un segment al electoratului PSD. Cred că Pro România va face o figură frumoasă și va obṭine un scor de 7-8% cu posibilităṭi de creștere ulterioară, în funcṭie, evident, de anvergura candidatului la prezidenṭiale. Dacă PSD nu va avea o reformă internă majoră, Pro România îi poate lua locul acestuia pe scena politică. Este clar că PSD, așa cum funcṭionează astăzi este un factor nociv uriaș pentru România. La rândul său, ALDE a preluat și el electorat de la PSD datorită lui Tăriceanu care are o imagine mai bună, chiar și în PSD, decât Dragnea. Și, ca atare, ALDE „mușcă” din electoratul PSD. Prevăd tensiuni din ce în ce mai mari între cele două partide care ar putea culmina chiar cu ruperea coaliṭiei în acest an. Va obṭine, probabil, un scor de 9-10% la alegerile din 26 mai. Este un partid mai vechi decât Pro România, are mai mulṭi parlamentari, oameni în funcṭii publice și filiale mai bine organizate”, spune viceprimarul.
Alianṭe politice sub spectrul fraudelor electorale
“Bineînṭeles că există riscul fraudării alegerilor, pe fondul disperării pierderii puterii de către PSD. Dar există mai ales riscul de a se lua măsuri la fel de nocive și iresponsabile în continuare. Dacă aș gândi, sută la sută electoral, aș spune că PSD trebuie lăsat să guverneze până la final pentru „a-și rupe definitiv gâtul”. Dacă gândim responsabil, respectând cetăṭeanul, nu putem să facem altceva decât să identificăm orice formulă posibilă pentru a scăpa, cât mai repede, de acest coșmar pentru români, PSD! Trebuie oprită, cât mai rapid, această nebunie privind intervenṭionismul, atacul constant la piaṭa liberă și abuzurile la adresa Justiṭiei”, consideră Dan Cristian Popescu.