Viceprimarul Sectorului 2 al Capitalei, liberalul Dan Cristian Popescu, a vorbit într-un interviu despre campania electorală în vremea pandemiei și despre posibilitatea de a organiza alegeri locale, până la finalul acestui an. Conform viceprimarului, există șanse mari ca românii să fie chemați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii, în toamnă, cel mai probabil înainte de începerea școlilor. O soluție pentru desfășurarea în siguranță a votului ar putea fi, în viziunea liberalului, ca secțiile să fie deschise timp de trei zile, după modelul alegerilor din diaspora.

„Eu cred că, în cazul în care nu vom avea un reviriment al pandemiei, vom avea alegeri locale în luna septembrie. Dacă se deschid terasele și restaurantele din luna iunie, devine greu să amâni alegerile. Eu sper că numărul de cazuri va scădea, înțeleg că și temperatura ridicată încetinește răspândirea coronavirsului și, în aceste condiții, sunt convins că, în proporție de 90 la suta, în luna septembrie, vom avea alegeri locale. Probabil, înainte de începerea școlilor. Și eu aș propune ca acestea să fie organizate timp de trei zile, după modelul experimentat în diaspora. Astfel, se vor evita cozile și va putea fi respectată și distanțarea socială.”, a declarat Popescu.

În ceea ce privește campania electorală, Popescu a declarat că în perioada pandemiei a preferat să se dedice soluțiilor pentru protejarea cetățenilor și nu a fost interesat de disputele politice. Referitor la atacurile opoziției la măsurile luate de guvern pentru gestionarea crizei, viceprimarul consideră că acestea se justifică prin încercarea multor politicieni de a exploata situația dramatică cu scopul de a câștiga capital electoral.

Personal, am declarat public că, în această perioadă, nu voi face politică. Nu am răspuns la atacuri, deși există partide care au încercat, în urma dramei românilor, să ciupească voturi. Este foarte ușor să critici când nu faci nimic. Unii au văzut, în contextul acestei pandemii care a făcut, la nivel mondial, sute de mii de morți, o oportunitate în a obține capital electoral. Este alegerea lor. Eu, repet, nu am răspuns la atacuri și am continuat să iau cele mai bune decizii pentru a ieși din criză. Am fost extrem de atacat, amenințat, înjurat, fiind numit chiar violator de un reprezentant al unui partid și, în consecință, am decis să merg în instanță pentru a-mi apăra imaginea. Sunt limite peste care nu pot trece și am luat această hotărâre tocmai din respect pentru alegătorii mei. În altă ordine de idei, eu consider că prioritară este ieșirea din criză.”, a completat viceprimarul Sectorului 2.

Alegerile locale trebuiau să aibă loc în luna iunie a acestui an, însă pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, organizarea a fost amânată, fără stabilirea unei date. Premierul Ludovic Orban a declarat anterior că data exactă va fi stabilită în funcție de contextul epidemiologic al epidemiei de coronavirus.