Analiști politici, baroni locali și persoane publice opinează că primarul general Gabriela Firea nu are nicio șansă în fața Vioricăi Dăncilă. Și baronii PSD sunt enervați de primăriță. Ei reclamă lipsa de modestie a lui Firea. În privința unui nou mandat pentru Capitală, Firea ar putea să-și ia adio de la o posibilă realegere pentru dezastrul făcut în București.

Traian Băsescu susține că PSD o va susține pe Viorica Dăncilă pentru candidature la prezidențiale. Mai mult, fostul președinte spune că dezastrul din București nu i-ar aduce niciun avantaj Gabrielei Firea în cursa pentru Cotroceni, ba, ar face-o mult mai vulnerabilă.

,,Pesediștii o vor vota pe Dăncilă. Este tipul de politician care le place, conciliant, împăciuitor și care mulțumește pe toata lumea din vorbe (…) Asta nu înseamnă că va intra in turul doi. Problema PSD este că nu are lider. Să nu credeți că doamna Firea ar tracta cumva PSD-ul, nu ar mobiliza PSD, pentru că se bucură de destula antipatie pentru ca opoziția să primeacă țintele de care are nevoie (…) Nu a facut nimic în București. A dat bani pentru publicitate și a creat niste companii fantomă. Nu a făcut nimic cu buget de peste un miliard de euro în fiecare an. Este mult mai vulnerabilă decat doamna Dancilă”, este de părere fostul președinte Traian Băsescu

,,Gabriela Firea va rămâne pe toată perioada campaniei pusă în cuier de Dăncilă şi va da din mănuţe şi din guriţă”, a mai spus Băsescu.

Baronii PSD, cu tunurile pe Firea

Negocierile pentru prezidențiale sunt în toi. Victor Ponta, inclus în joc de Viorica Dăncilă pentru un eventual sprijin dat candidatului PSD, a discutat deja cu premierul. Fostul premier a vorbit și cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, căruia îi cere să iasă de la guvernare dacă vrea să fie susținut de Pro România. În acest context, Gabriela Firea este dezagreată de lideri locali cu state vechi în PSD. Dumitru Buzatu îi recomandă primarului general al Capitalei mai multă modestie.

Gabriela Firea este o persoană vizibilă, dar în ceea ce privește capacitatea de a genera iritare este foarte ridicată, pentru că m-a iritat și pe mine. Nu poți tot timpul… de unde ai atitudinea aceasta de cel mai bun, cel care știi totul, care-i culpabilizezi pe toți ceilalți? Am văzut că este în mare pericol PSD-ul, dacă nu o va desemna drept candidat. Un pic de modestie poate nu strică unui candidat la alegerile prezidențiale”, a spus Gabriel Buzatu, președintele PSD Vaslui.

Liderii PSD care în ultima perioadă au anunțat că vor să fie desemnați candidatul partidului la alegerile prezidențiale din toamnă se retrag unul după altul.

După ce duminică ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că se retrage din competiţia internă, astăzi, Mihai Fifor, secretarul general al PSD, a declarat că se retrage și el şi o va susţine pe Viorica Dăncilă. Mihai Fifor a fost măsurat în sondajele partidului, însă scorul obţinut, conform unor surse din PSD, a fost sub 5%.

Dintre cei care şi-au anunţat iniţial intenţia de a candida la prezidenţiale au mai rămas Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu.

Surse din PSD spun însă că, cel mai probabil, Viorica Dăncilă va fi desemnată marţi la CEx prezidenţiabilul PSD. Şedinţa se anunţă una extrem de tensionată, pentru că îşi doreşte să candideze şi primarul Capitalei, Gabriela Firea.