Un mare pericol ne așteaptă din partea Guvernului PSD. Codul Administrativ (cu 300 de pagini) este în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar Guvernul vrea să-l adopte prin OUG. Codul introduce pensii speciale pentru primari, viceprimari, vicepreședinți și președinți de consilii județene. Înstrăinarea patrimoniului se va putea face cu majoritatea simplă, dorită cu ardoare de Firea în cazul companiilor municipal ilegale, iar concesiunile se vor putea acorda cu doar două oferte valabile depuse.

Guvernul Dăncilă a declarant în Campania electorală că va da o OUG pentru Codul Administrativ. Asta înseamnă că Ministerul Justiției nu va fi nevoit să-l avizeze. Documentul conține reglementări grave, precum pensiile speciale pentru primari, viceprimari, vicepreședinți și președinți de consilii județene, înstrăinarea patrimoniului cu majoritatea simplă dorită de Gabriela Firea, concesiunile cu doar două oferte valabile depuse, viceprimari care primesc și ei un cabinet de demnitar.

Din actualul proiect nu se găsește reglementarea actuală în vigoare, conform căreia unui funcționar public i se suspendă raportul de serviciu dacă e trimis în judecată pentru fapte de corupție. Cu alte cuvinte, un funcționar public va putea rămâne în funcție până la condamnarea definitivă. Legea actuală ocrotește interesul public - integritatea funcției publice - dar prevede și măsuri reparatorii dacă vinovăția funcționarului nu e dovedită ulterior.

Reforma electorală

Prin actualul proiect al Codului Administrativ se modifică inclusiv legea privind alegerile locale (L115/2015) astfel încât președinții de consiliu județean ar putea fi aleși direct de către cetățeni. Practic, ar fi o legitimare populară a baronilor județeni. În noiembrie 2018, judecătorii CCR au admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Opoziţiei cu privire la introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituţionale.