Bilanțul celor 6 luni de președinție la Consiliul Europei a României a fost prezentat la Strasbourg de Viorica Dăncilă.

Discursul a atras revolta copreședintelui grupului Verzilor, care a dat de pământ cu Guvernul României, care ”nu se ridică la înălțimea României”, Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE, spune că premierul Dăncilă a mințit cu aere de diriginte de clasă.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Bogdan a transmis că premierul a vorbit în fața unei săli ”aproape goale” și că ”a mințit îngrozitor”.

”În fața unei săli aproape goale (atât respect are Europa față de idiocrația din Palatul Victoriei), VV Dăncilă a făcut pe deșteapta și a livrat încă o repriză de ipocrizie. Cu toate că e la șefia unui Guvern care, prin atitudine și rezultate, este împotriva principiilor Uniunii Europene (stat de drept, economie bazată pe competiție), premierul a mințit îngrozitor. „Am actionat pentru consolidarea proiectului european”, spune Dăncilă. Nu doar asta: cu un ton de dirigintă, le-a bătut obrazul celor care au afirmat că GUVERNUL ROMÂNIEI (atenție, nu România, ci Cabinetul Dăncilă) vulnerabilizează eurosistemul, îi periclitează stabilitatea. Și, ca și când din ianuarie 2018 și-ar petrece zilele cu post și rugăciuni, i-a acuzat pe eurodeputații români care spun adevărul că sunt rupți de realitate. VV Dăncilă s-ar bucura să girăm toți mizeriile PSD, să fim complici la tentativele incalificabile de capturare a instituțiilor statului. Aceste tentative nu s-au încheiat odată cu schimbarea garniturii de comandă a PSD, sper că e limpede! Sunt doar cosmetizate, iar românii sunt în continuare fraieriți”, a scris Rareș Bogdan.

Replica Verzilor

Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Philippe Lamberts, i-a transmis Vioricăi Dăncilă, că guvernul pe care îl conduce nu se ridică la înălțimea Europei. El a afirmat că România merită „ceva mai bun”.

„Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălțimea Europei și nici la înălțimea României. România merită ceva mai bun”, i-a spus Philippe Lamberts Vioricăi Dăncilă, în plenul Parlamentului European.

El a adăugat că guvernul român e „obsedat” de ideea că justiția trebuie controlată.

„E un Guvern care pare să fie obsedat de idee că justiția trebuie controlată, pentru a evita ca politicieni să fie condamnați pentru corupție și să nu mai poată fi eligibili. Mi se pare că toată energie partidului de guvernare e înghițită de acest subiect. Constat că rapoartele întocmite de către Consiliuul Europei, de Comisia de la Vneeția dar și de către GRECO, toate aceste rapoarte nu sunt urmate de fapte concrete”, i-a mai spus Lamberts.

Liderul grupului Verzilor din PE i-a mai reproșat Vioricăi Dăncilă că guvernul pe care îl conduce blochează numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european:

„Așteptăm încă posibilitatea de a o audia (pe L.C. Kovesi-n.r)”, a mai spus Philippe Lamberts.