O invenție revoluționară este testată de către cercetătorii de la Universitatea Politehnica din București (UPB), împreună cu o companie israeliană, care a lansat acest proiect. Din 2020, în zona Vrancea, va fi pus în funcțiune un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea și locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore înainte.

Proiectul este încă în faza de concept, dar pe zona de cercetare științifică au mai fost făcute și alte încercări în Turcia și Grecia, iar rezultatele au avut o rată de succes foarte mare.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a declarat că: "Vor fi două zone verificate și anume România și California, două părți ale lumii, să spun așa. În România această calibrare va fi pe perioada primei părți a anului 2020, urmând ca după această perioadă să putem furniza autorităților, instituțiilor publice, desemnate de către autoritățile responsabile, informațiile cu privire la cutremure, astfel încât să putem demonstra în România în mod direct, în mod practic, datele sau nivelul cercetărilor pe care îl avem. În acest moment, colegii cercetători avansează un timp de detecție de circa 8 ore, după calculele pe care Politehnica le-a făcut suntem foarte convinși că putem avea informații extrem de credibile la minimum 4 ore."