În opinia judecãtorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), nu este infracţiune conducerea utilajelor agricole sau forestiere pe drumurile publice de cãtre persoane care o persoanã care nu deţine permis de conducere. Mai mult, acestea nu trebuie înregistrate sau înmatriculate, deoarece utilajele agricole nu sunt asimilate autovehiculelor.

Din aceastã toamnã, tractoarele, combinele şi alte utilaje agricole vor circula legal pe şosele. Decizia judecãtorilor de la ÎCCJ nu a ţinut cont de numãrul mare al accidentelor cauzate de cei care conduc aceste utilaje şi nici de aglomeraţia de pe şosele.
tractor 2

Totul a pornit de la o sesizare a Curții de Apel Timișoara, în cazul unui bărbat a fost achitat de Judecătoria Deta pentru săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute de art 334 alin.1 și art.335 alin.1 din Codul penal.

Judecătorii de la ÎCCJ au admis sesizarea, stabilind că nu constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere. „În interpretarea noțiunii de <autovehicul>, prevăzută de art. 334 alin.1 din Codul penal și art. 335 alin.1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct.6 si pct.30 din OUG nr.195/2002, modificată și completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art.334 alin.1 din Codul penal, respectiv, de art.335 alin.1 din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispozițiilor art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședință publică, 12 aprilie 2017”, se arată în decizia instanței