DNA Constanța l-a pus sub acuzare pe candidatul la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu, pentru fraudă cu fonduri europene, conform surselor G4Media.

Procurorii anti-corupție ȋl acuză pe Cumpănașu că ar fi mințit ȋn privința studiilor, pentru a primi un post ȋntr-un proiect SIPOCA, cu bani europeni. Proiectul a fost derulat de Ministerul Dezvoltării și implementat ȋn parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Fostul prezidențiabil a semnat pe propria răspundere că are studii superioare când, ȋn realitate, se pare că nu a terminat nicio facultate.

Cumpănașu spune că nu a fost mințit ȋn privința studiilor.

„Încă din campania electorală se știa despre aceste așa zise verificări. Am atenționat încă de atunci SNSPA să nu se joace cu imaginea mea. Nu am mințit și nu am dat NICIO declarație din care să rezulte că am studii superioare la acel moment. Nu am prezentat SNSPA nicio informație eronată sau care să nu corespundă realității. Toate diplomele și CV-ul transmise pentru angajare au fost cele reale. Încadrarea pe post, respectiv anexa la care se face referire a fost ÎNTOCMITĂ de SNSPA, semnată de RECTOR sau în numele lui și de mine”, a scris acesta pe Facebook.

Scandalul referitor la studiile lui Cumpănașu a ȋnceput ȋn septembrie, când au apărut primele zvonuri că, de fapt, nu ar avea nici măcar bacalaureatul. El a postat atunci diploma de bac și a spus că este victima unui atac politic, menit să ȋi scadă șansele la alegerile prezidențiale. Ȋn prezent, Cumpănașu declară că este masterand la Academia Regală din Elveția, dar recunoaște că nu a absolvit o facultate și nu a dat licența.

Alexandru Cumpănașu are, conform declarației de avere, șapte vile și apartamente, trei terenuri intravilane, iar el și soția au încasat, doar anul trecut, în mare parte bani publici, o sumă totală de peste 1,6 milioane de lei. De la SNSPA, Alexandru Cumpănașu a primit un salariu de aproape 67.000 de lei, de la Romaqua Group aproape 80.000 de lei, de la Asociația de Acreditare din România și de la UEFISCDI București circa 60.000 de lei.