După îndelungi dezbateri cu privire la regulile de circulație după expirarea stării de urgență, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a venit astăzi cu lămuriri. Conform ministrului, după 15 mai se va putea ieşi din localitate numai cu motive bine întemeiate. Declarația pe propria răspundere va fi verbală, însă, vor fi necesare documente justificative.

"După 15 mai se poate ieşi din localitate doar din motive bine întemeiate, mergem să îngrijim pe cineva - un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt lucruri care sunt motive întemeiate, veţi vedea în următoare perioadă. (...) Declaraţia pentru ieşire din localitate ne-am gândit ca deocamdată să fie verbală, putând dovedi şi cu ceva, un act de proprietate. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat, dăm adresa unde mergem şi atunci se poate verifica", a explicat Tătaru.


Cu toate că restricțiile de părăsire a localității rămân în vigoare, în localitatea de domiciliu vom putea circula fără declaraţia pe proprie răspundere.

"După 15 mai, românii vor circula fără acea declaraţie pe proprie răspundere în interiorul localităţii, dar vom respecta anumite principii şi precauţii, trebuie neapărat respectate. (...) Dacă în următoarele două săptămâni vom avea o evoluţie conform cu aşteptările noastre şi nu avem o recrudescență a unor focare sau o reluare a unei transmiteri comunitare extinse atunci ne aşteptăm ca în următoarea perioadă de 14 zile să putem relaxa şi alte măsuri", a mai precizat ministrul.