Liderii Comisiei Europene şi Consiliului European au anunțat că UE pregătește o strategie pentru redresarea economică a statelor membre, după scăderea înregistrată în urma epidemiei de COVID-19. Strategia prevede o ridicare graduală a restricţiilor şi include mai multe măsuri şi recomandări pentru guvernele europene. Totodată, în viitorul buget al UE se vor regăsi bani pentru investiții substanțiale.

„Viitorul buget european trebuie să fie răspunsul european la criza coronavirusului”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat, că liderii celor 27 de state membre vor avea pe 23 aprilie un summit în sistem de video-conferinţă consacrat ajustării bugetului pentru 2021-2027 al blocului comunitar.

Comisia Europeană recomandă respectarea a trei condiţii majore pentru a ridica măsurile restrictive: îndeplinirea criteriilor epidemiologice, asigurarea capacităţii suficiente a sistemului de sănătate şi supravegherea sub forma testării pe scară largă.

„Deşi revenirea la normalitate va fi foarte lungă, este de asemenea clar că măsurile de izolare extraordinare nu pot dura pe termen nedeterminat”, indică strategia de ieşire din perioada de izolare prezentată de Comisia Europeană.

Astfel, Comisia propune următoarele măsuri menite să diminueze efectele răspândirii pandemiei:

- implementarea unui sistem robust de raportare a răspândirii virusului;
- crearea unui sistem de identificare a contacților prin aplicații digitale;
- extinderea și armonizarea metodologiei de testare;
- sporirea capacității și consolidarea sistemelor sanitare;
- sporirea rezervelor de echipament medical și de protecție a personalului medical;
- găsirea unui vaccin, dezvoltarea unei scheme de tratament;
- măsurile să fie introduse gradual;
- măsurile generale să fie înlocuite de măsuri specifice: - persoanele vulnerabile să fie protejate pentru o perioadă mai lungă de timp; - persoanele diagnosticate sau cele cu simptome ușoare să fie plasate în carantină; - alternative sigure pentru măsurile restrictive actuale; - starea de urgență care conferă puteri excepționale guvernelor să fie înlocuită treptat cu intervenții punctuale ale autorităților;
- redeschiderea granițelor interne să se facă etapizat;
- reluarea activității economice să se facă treptat;
- adunările publice să fie permise progresiv;
- autoritățile să continue să comunice despre răspândirea Covid-19;
- măsurile implementate să fie permanent monitorizate.

Fiecare stat membru va decide cum şi când va adopta măsurile recomandate.