Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă vreme mai caldă decât în mod normal în perioada sărbătorilor de iarnă. Ninsorile vor fi prezente doar la altitudini de peste 1.800 de metri.

"De Crăciun va fi mai cald decât în mod obişnuit. Nu este o excepţie, pentru că cel mai călduros Crăciun în ultimii ani a fost în 2014-2015, când am mai avut temperaturi de 20 de grade la Calafat, de pildă, iar la Bucureşti 17-18 grade. Cât priveste ninsorile, acestea vor fi la altitudini de peste 1.800 de metri. Stratul de zăpadă va putea fi prezent, dar şi aici vorbim de posibilitatea ca acesta să se mai diminueze în condiţiile în care şi în zona montană vorbim de temperaturi pozitive, ziua, în jurul a 4-5 grade.

Deja la staţia meteorologică Bâlea Lac avem un strat de zăpadă de 60 cm, dar nu va putea suferi modificări semnificative, pentru că nopţile rămân în continuare cu temperaturi sub zero grade. În Bucureşti, şansele de a avea zăpadă de Crăciun sunt mici", a afirmat Elena Mateescu, director general ANM.

Expertul mai spune că tendinţa valorilor crescute de temperatură, precum şi deficitul de precipitaţii la nivel national vor fi constante în următoarele două săptămâni.

"Săptămâna aceasta va fi una deosebit de caldă, comparativ cu perioada din calendar, pentru că dacă astăzi contâm pe maxime cuprinse, la scara întregii ţări, între -3 până la 16 - 17 grade, de la o zi la alta mercurul în termometre va creşte, astfel încât, la mijlocul săptămânii, este posibil să vorbim chiar de valori termice de maxime până la 20 - 21 de grade.

Estimarea pentru săptămâna 16-23 decembrie indică valori de temperaturi deosebit de ridicate, abaterile faţă de normalul perioadei din calendar situându-se între 8 până la 8,5 grade, la temperaturile medii.

Acest semnal pare a fi elementul caracteristic şi pentru următoarea săptămână – 23-30 decembrie, când vorbim, de asemenea, de valori termice specifice perioadei peste normalul climatologic, nu cu abateri atât de ridicate, între 4,5 si 5 grade”, completează Elena Mateescu.

Vremea caldă va continua să fie prezentă în majoritatea regiunilor şi în primele două săptămâni din 2020, cu abateri pozitive medii de până la 1,5 grade Celsius.