Oamenii de știință avertizează că mai mult de jumătate dintre plajele care există astăzi vor dispărea în următorii ani. Schimbarea dramatică a reliefului se va produce pe fondul încălzirii globale, care atrage după sine creșterea nivelului mărilor și oceanelor.Schimbarea este inevitabilă, chiar dacă se vor lua măsuri care să încetinească încălzirea globală, tot vor dispărea peste o treime dintre plajele cu nisip, până în 2100, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Climate Change.

"În afara de turism, plajele cu nisip acționează adesea ca un prim zid de apărare în calea furtunilor de pe mare și inundațiilor. Fără ele, impactul evenimentelor meteo extreme va fi probabil și mai mare", a declarat autorul studiului, Michalis Vousdoukas.

Unele țări, așa cum sunt Statele Unite, deja plănuiesc să implementeze tot felul de sisteme de apărare, dar, pentru cele mai multe națiuni, astfel de planuri inginerești masive sunt nefezabile. Sau niciodată nu se vor găsi bani pentru ele. Sau ambele, mai avertizează oamenii de știință.


Cel mai rău va fi lovita Australia, unde se preconizează că vor dispărea 15.000 de kilometri de plaja în următorii 80 de ani. Urmează Canada, Chile și SUA.

În top 10 țări care vor fi cel mai grav afectate se găsesc și Mexic, China, Rusia, Argentina, India și Brazilia.

Pentru a ajunge la estimarea legată de anul dispariției multora dintre plaje, s-a studiat evoluția acestui fenomen începând cu 1984, cu ajutorul imaginilor obținute de sateliți.

Un studiu realizat în toamna anului trecut arată o creștere a nivelului mării cu aproape un metru, până în 2100.