Premierul Ludovic Orban a declarat că va veni în fața Parlamentului, pe 23 decembrie, cu legea bugetului.

"Cea mai bună dată este 23 decembrie. Mâine vom decide procedura. Până la 31 decembrie, România să aibă un buget din partea guvernului PNL", a spus Orban.

Premierul a menționat că va accepta amendamentele partidelor numai dacă acestea aduc beneficii cetățenilor.

Una dintre măsurile pentru reducerea cheltuielilor este înghețarea indemnizațiilor pentru funcțiile publice.

"Le-am prezentat propunerile. Înghețarea indemnizației celor care ocupă funcții de demnitate publică. Indemnizațiile sunt calculate în funcție de salariul minim. În urma creșterii salariului minim, ar fi trebui să crească și indemnizațiile. Decizia noastră este de a nu crește și de a le păstra la nivelul anului 2019.

De asemenea, va exista o reducere a subvenției alocate către partidele politice. E un subiect sensibil că vor avea loc două rânduri de alegeri, dar în ceea ce ne privește o reducere este necesară și credem că orice partid poate să o susțină. Cu atât mai mult cu cât, în cazul localelor, fiecare echipă are posibilitatea să aibă contribuții care se decontează, dacă sumele sunt cheltuite în conformitate cu prevederile locale", a mai precizat Orban.

Guvernul estimează o creștere a încasărilor bugetare pentru 2020 de 10 procente, la fel ca în 2019 și o sporire a cheltuielilor mai mică decât în ultimii 2 ani, de doar 7,1%. Totodată se asteaptă ca economia să crească cu 4,1%.

Bugetul pe 2020 va avea cheltuieli totale de 399,2 miliarde de lei și venituri estimate de 358,6 miliarde de lei.