Coincidenṭă sau nu, pe 18 martie 2019, două evenimente care-l vizează pe doctorul Adrian Streinu-Cercel, seful Institutului de Boli Infecṭioase “Matei Balş”, au apărut ȋn presă. Primul se referă la “reṭeta” de căpuşare a spitalului şi deturnare de bani, al doilea, la vesela folosită pentru hrana pacienṭilor, care este inscripṭionată cu sigla PSD. Ce se vede ȋn farfurii este o imagine plastică a guvernării dezastruoase actuale.

Despre afacerea dubioasă a unor medici care “luptau” cu hepatita şi HIV se ştie din 2015, se arată ȋntr-o investigaṭie a RISE Project. Cap de listă este chiar şeful Institutului de Boli Infecṭioase “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel. Un grand norvegian acordat Romăniei, de 1,3 milioane de euro, pentru prevenirea şi controlul HIV/SIDA şi a hepatitei B şi C, a fost căpuşat de Streinu-Cercel prin propria sa firmă off-shore din Cipru. Doctorul a dezvoltat o reṭea de fundaṭii personale, practici ilegale, şpăgi către medici, achiziṭii publice sau campanii de promovare mascate.

Scandalul a pornit de la un angajat din România al grupului american AbbVie, numărul 1 ȋn vânzări farma, a reclamat corupṭia şefilor din SUA şi la DNA. Reṭeta de succes se aplica de la ȋnceputul anilor 2000 până ȋn prezent.

PSD pe pâine
farfurii-psd-Matei-Bals-1-sursa-G4

De parcă nu era destul, ȋn aceeaşi zi, pacienṭii internaṭi la Matei Balş au reclamat că mâncarea le era adusă ȋn farfurii cu sigla PSD. Publicaṭia G4Media.ro susṭine că aceste farfurii au fost utilizate doar câteva zile şi nimeni nu explică modul ȋn care au ajuns ȋn spital. Farfuriile inscripionate cu sigla PSD cei trei trandafiri – și textul Peia Sprijinul Dumneavoastră”provin de la fostul parlamentar de Ilfov social democrat Ninel Peia şi dat afară de Liviu Dragnea.

Potrivit publicaṭiei menṭionate, managerul Streinu Cercel nu a răspuns solicitărilor jurnaliştilor, ȋn schimb, Ministerul Sănătăṭii susṭine că este o ştire falsă. “Referitor la informaiile apărute în presă, conform cărora la Insitutul de Boli Infecioase ar fi fost utilizată vesela inscrispionată cu sigla PSD, vă informăm că reprezentanii Institutului au comunicat, la solicitarea Ministerului Sănătăii, că articolul de presă este un fake news, iar in cursul zilei de mâine vor emite un comunicat de presă cu detalii pe acest subiect. Adrian Streinu Cercel, conduce Institutul Matei Balș, din anii ‘90. În 2015, Agenţia Naţională de Integritate a anunat că Adrian Streinu-Cercel s-a aflat în stare de incompatibilitate pentru că a fost simultan manager al Institutului Matei Balș, secretar ştiinţific al Senatului Universităii de Medicină, precum şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Streinu Cercel este și profesor universitar și membru al Senatului la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Daviladin București.