Creșterea alarmantă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus a atras o mobilizare excepțională a autorităților din toate țările europene.

În Italia, ţara europeană cea mai afectată, celor 60 de milioane de locuitori li s-a recomandat să rămână acasă până în 3 aprilie. Sunt permise deplasările la serviciu, pentru îngrijiri medicale şi pentru cumpărarea de alimente.

Și România recomandă celor aproximativ un milion de cetăţeni care lucrează în Italia să nu vină în ţară pentru vacanţa de Paşte. Cei care totuşi se întorc vor fi plasaţi în carantină. În schimb, Austria îşi va repatria şi pune în carantină toţi cetăţenii aflaţi în Italia. Autorităţile de la Viena au suspendat legăturile feroviare cu Italia şi le solicită certificate medicale celor întorşi din această ţară. Slovenia va aplica un filtru similar la frontiera cu Italia, care va rămâne totuşi deschisă.

Mai multe companii aeriene şi ţări printre care Albania, Austria, Grecia, România, Spania şi Ungaria au întrerupt legăturile aeriene cu Italia.

În Slovacia, Croaţia şi Letonia, cei ce revin din principalele focare de infecţie trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de două săptămâni. La Moscova s-a luat aceeaşi măsură, iar cei găsiţi vinovaţi de a fi provocat un deces prin nerespectarea carantinei sunt pasibili de pedepse cu închisoarea până la cinci ani.

Şcolile şi instituţiile de învăţământ superior sunt închise în Italia până în 3 aprilie, în Polonia şi Grecia până în 25 martie. Începând de miercuri, aceeaşi măsură se aplică şi în România, iar începând de joi - în Ucraina. În alte ţări, învăţământul a fost suspendat doar la nivel regional - în regiunea spaniolă Madrid, respectiv în cele mai afectate zone din Franţa.

Adunările de mai mult de 1000 de persoane au fost interzise în Belgia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Polonia şi în regiunile spaniole Madrid şi Catalonia. Austria, Ungaria și România au instituit limita de 100 de persoane pentru adunările în spaţii închise, respectiv 500 în aer liber. Cehia a limitat şi adunările în aer liber la 100 de persoane. Italia şi Cipru au interzis complet adunările.


Danemarca şi Rusia recomandă evitarea transportului în comun la orele de vârf. În regiunea Madrid, metrourile, autobuzele şi trenurile suburbane vor fi dezinfectate zilnic.

Banca Angliei a redus dobânda de referinţă pentru a sprijini economia, la câteva zile după o decizie similară a Statelor Unite. Guvernul de la Londra a alocat 30 de miliarde de lire pentru combaterea efectelor epidemiei. Italia a prevăzut în acelaşi scop 25 de miliarde de euro. Uniunea Europeană ia în considerare crearea unui nou fond special. Tot pe plan economic, Franţa şi Germania au luat măsuri pentru facilitarea recurgerii la şomaj parţial. Austria a alocat 100 de milioane de euro pentru turism şi 10 milioane pentru IMM-uri. Slovacia va acorda firmelor asistenţă în valoare de un miliard de euro, iar Grecia a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 15 milioane de euro.