Peste jumătate dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici insuficienți, raportat la populația existentă, arată raportul Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Astfel, 328 de localități nu au niciun medic de familie. Peste 500.000 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc.

Doar 1.496 de localități din România au suficienți medici de familie, în timp ce în 1.414 de localități lipsesc 2.187 de medici de familie.

România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie.

„Alte țări europene au acționat însă și continuă să acționeze pentru a remedia această situație. O serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației”, precizează Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.