Prostie, indolență sau rea voință sunt doar câteva adjective vehiculate de opinia publică. O informație apărută sâmbătă în spațiul public arată că DIICOT Craiova îl ancheta pe criminalul Gheorghe Dincă pentru trafic de persoane. Au existat și petarde lansate de poliție și procurori, urmată de o alta: fetele ar fi fost racolate pentru soldații de la Deveselu, unde ar fi urmat să se prostitueze.

O scurtă trecere în revistă a faptelor de la Caracal lansată de procurori arată că vineri, ora 03,05, au fost luate

mandatele de percheziție de la instanță. La ora 03,15, Poliția anunța că nu mai are oameni disponibili la sediu.

Vineri, ora 05,30, s-a constituit echipa de polițiști, iar la ora 06,00 s-a intrat în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziție, inclusiv în locuința suspectului.

Victima, Alexandu Măceșanu. a apelat la 112 de trei ori de pe telefonul său și o data de pe un alt telefon, dar, spun polițiștii, nu dat informații despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roșu, un brad, câinii și un autoturism.

Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.

Miercuri, Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”. Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Nimic nu împiedica poliția să ceară localizarea telefonului ”performant” al Alexandrei încă de la dispariție. S-a cerut asta? Care a fost rezultatul? Problema a apărut la localizarea noului număr folosit de ea pentru a suna la 112. Localizarea greșită o vor explica destui tehnicieni și la sfârșit vom înțelege iar că numai localizările din dosarele de corupție ale politicienilor funcționează.

Proteste de indignare

Mii de persoane au participat, sâmbătă seară, la un protest în Piaţa Victoriei și organizat de patru asociaţii civice, sub titlul „Pentru Alexandra. Împotriva unui stat nepăsător!”. Au foarte mulți tineri, foarte multe familii cu copii mici, care au adus flori, candele și steaguri și au pornit apoi din Piața Victoriei în marș către Ministerul de Interne. Aici și-au strigat nemulțumirea față de autorități și au ținut un moment de reculegere în memoria curajoasei Alexandra Măceșanu, victima bâlbei autorităților și a neputinței statului. Acțiuni de solidaritate au fost și în orașe Iași sau Cluj. În fața Ministerului de Interne, oamenii au transmis mesajul „Eu sunt Alexandra”, un mesaj de solidaritate și compasiune. La fel de puternic a fost însă și sentimentul de revoltă. S-a mai strigat „Criminalii!”, „Demisia!”. Pe alte pancarte scria „România este ucisă”, „Sângele lor e pe mâinile voastre”, „Corupţia ucide”. „Să suni la 112 din casa criminalului și poliția să nu intre că nu are mandat, asta înseamnă să dai pensii speciale unor nesimțiți”, scria pe una dintre pancartele purtate de protestatari, conform Mediafax.

Ipoteze neconfirmate

Jurnalistul Alecu Racoviceanu avansează ipoteze halucinante. “De ce răpea Dincă fete tinere pe care le acosta luându-le cu mașina ”la ocazie”. O posibilă explicație este cea anunțată de procurorul general Bogdan Licu, el anunțând că există un dosar de trafic de persoane pe numele lui Dincă. Presa locală, Gazeta Nouă, susține că Dincă fusese denunțat (lucrarea fiind acum la DIICOT Craiova) că oferea fete militarilor din Deveselu. Dosarul e pornit de la un denunț, făcut în legătură cu o fostă victimă a traficantului. De asta a fost răpită Alexandra Măceșanu? Răpită pentru a o sili la acte de prostituție și omorâtă când monstrul a intrat în panică după ce a prins-o vorbind la telefon? Declanșarea dosarului de la Craiova l-a învățat pe nenorocit că victimele scăpate din mână se pot răzbuna? La ora asta, cam asta e versiunea care circulă, dar, văzând cum graba în a furniza informații duce la greșeli, putem aștepta rezultatele primei audieri. Ea se va desfășura în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce dosarul, deschis inițial pentru sechestrare de persoane la Parchetul Caracal, va ajunge la forul superior. Dosar la DIICOT, fată răpită fără a îi face altceva decât să o țină sechestrată, toate converg spre ideea că Gheorghe Dincă răpea fete cu un singur scop, de a face bani de pe urma lor. Mai e un element, dispariția Mihaelei Luiza Melencu, la 14 aprilie, în circumstanțe asemănătoare, elevă de liceu, făcea și ea autostopul. Ce s-a ales de ea? În casa și curtea lui Dincă s-au găsit cinci pungi cu carne în frigider, oase ce par a fi umane în butoaie, oseminte și alte rămășițe într-un puț. Probele colectate sunt prea multe, după unii criminaliști, chiar și pentru două persoane. Alexandra nu este sigur singura fată omorâtă acolo. A fost și Mihaela vicitimă, dar sunt oare și altele? De remarcat este faptul că dosarul de la DIICOT Craiova ar fi fost declinat de la un alt parchet după dispariția Mihaelei, ceea ce înseamnă că unele lucruri erau știute, dar nu se bănuia gravitatea. Nu au intuit gravitatea nici măcar pe 24 iulie, când a dispărut a doua fată, pentru că imaginile de pe camerele de supraveghere au fost luate la puricat doar când Alexandra a sunat la 112 și localizarea a eșuat.

Ajung acum la ziua de 25 iulie, după apelurile date de fată. Polițiștii ajung la adresă în jurul orei 2.30, dar, așteptând ora 6.00, nu intră. E o prostie judiciară clară și nici nu mai are rost să o discutăm. Până și un cetățean oarecare de pe stradă este obligat să intervină dacă se desfășoară o infracțiune sub ochii lui.

Întrebarea care se pune este dacă Dincă putea în acel interval să o omoare pe Alexandra, să o tranșeze și să așeze sacii în frigider, să ardă oase sau să le pună în acid, totul sub ochii polițiștilor? Ca timp pare că bărbatul de 57 de ani nu putea, dar și asta se va stabili.

Și mai e un lucru important: a avut Dincă și complici, dacă nu la crime, măcar la traficul de persoane?”, scrie Racoviceanu.