Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei, a crescut la 3,06, cel mai mare nivel din ultimele două luni.

ROBOR este un indicator extrem de important, în funcție de el modificându-se ratele lunare pe care va trebui să le achităm pentru creditele cu dobânzi variabile. Cele mai multe bănci au dobânzile variabile legate de ROBOR la 3 luni și actualizează dobânda trimestrial, luând în calcul valoarea indicelui din ultima zi a trimestrului care se încheie sau pe cea din prima zi a trimestrului următor. Ratele românilor au crescut periodic în ultimii ani, din cauza creșterilor acestui indice.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei. Există mai mulți factori care influențează creșterea indicatorului ROBOR. Creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice – toate acestea pot influența pozitiv și/sau negativ evoluția indicelui ROBOR.