Dupã ce bucureştenii au tremurat în case în decembrie şi ianuarie, iar câteva şcoli au fost închise din cauza avariei RADET, Primãria Capitalei vrea sã majoreze preţul gigacaloriei. Firea propune CGMB aprobarea prețului local de referință al energiei termice de 416,37 lei/ Gcal (fără TVA).

Gabriel Dumitraşcu, aspirant la o candidaturã din partea PNL la Primãria Capitalei, a comentat pe pagina sa de socializare proiectul propus aprobãrii. “Dacă aplicăm cota de referință la TVA de 19%, rezultă un preț de 495,48 lei/ Gcal. Acesta e prețul real al cãldurii care ajunge (sau nu) în caloriferele din cele mai multe apartamente din București. Odată cu promulgarea modificărilor la legea energiei termice cota de TVA se reduce la 5%. Chiar și în aceste condiții prețul căldurii ajunge la 437,18 lei. Astfel, prețul de referințã înregistrat în București este unul din cele mai mari din țară și demonstreaza ineficiența administrării sistemului.
La începutul anului trecut prețul local de referință al căldurii era de 443 lei/Gcal, inclusiv TVA. Comparând cu prețul propus, constatăm o creștere de peste 53 lei/ Gcal . O creștere de 11% într-un an este foarte mare.
Prețul plătit de consumatorii casnici rămâne la valoarea de 163 lei/Gcal, inclusiv TVA. Diferența de preț este suportată din cei 4,1 miliarde lei reprezentând cotă parte din impozitele pe salarii, pensii și alte venituri asimilate încasate în București”, spune Dumitraşcu.