După două luni în care activitatea cu publicul a fost suspendată, cele mai multe dintre instituțiile publice și-au reluat, de azi, programul normal. La Casele de Pensii, precum și la ghișeele de taxe și impozite s-au format cozi încă de la prima oră.

Românii s-au grăbit să ȋși rezolve diverse probleme administrative ȋncă din prima zi lucrătoare din starea de alertă, așa că, la multe ghișee s-a făcut deja aglomerație.

Oamenii spun că nu s-au descurcat să trimită online actele, iar unii dintre ei au afirmat că nu au internet, calculator sau smartphone.

La Casa de Pensii București, de exemplu, ȋn jur de 100 de persoane s-au adunat, ȋncă de la prima oră. Instituția nu a avut program cu publicul până acum, așa că oamenii au venit să depună acte de pensionare, cereri de recalculare, acte pentru revizuirea actelor pentru persoane invalide sau doar să pună întrebări.

În incintă se intră pe rând, iar oamenilor li se ia temperatura. Instituția le recomandă cetățenilor care vin doar pentru a cere unele lămuriri, să adreseze telefonic întrebările.

Cozi s-au format și la ghișeele de taxe și impozite din Capitală, unde zeci de oameni așteaptă la rând de ore bune, iar mulți dintre aceștia și-au pierdut răbdarea. Ei sunt nemulțumiți că nu au putut să își facă programare online.

La Galați, sute de persoane au format cozi foarte lungi încercând să-şi plătească datoriile către bugetul local. La cozi nu s-a respectat regula privind distanţarea socială. Aglomeraţie nu a fost şi în interior, deoarece în clădire nu a intrat decât un număr limitat de persoane. În plus, autorităţile au cerut ajutorul poliţiştilor locali şi au instituit reguli precise privind accesul în clădire.