Românii care merg în concediu ȋn Grecia, cu mașina, au de stat la cozi kilometrice la vama Kulata. Autoritățile elene permit accesul din Bulgaria spre Grecia doar prin acest punct de trecere a frontierei și le închid pe celelalte.

„Noi abia am intrat din Grecia în Bulgaria, ne întoarcem din concediu, de aceea am putut filma coada care spre îndreaptă spre Grecia. Sunt foarte multe mașini și de Bulgaria și de România, sunt copii, mame care-și plimbă copiii pe marginea autostrăzii. Filmarea nu este completă, coada e mai lungă decât este în filmare. Cred că cel puțin 5 kilometri”, a spus un turist român, la Digi24.

Bărbatul a adăugat că situația a fost mai simplă pentru el și familia lui: „Noi am intrat foarte ușor. La intrarea în Bulgaria ni s-a luat temperatura, apoi în Grecia s-au uitat doar la buletine, pașapoarte, a fost foarte ușor”.

„Noi am fost în sudul Greciei, sunt foarte puține cazuri acolo, lumea e destul relaxată. În supermarketuri, la început ne-am dus cu măști, se uitau la noi ca la extratereștri. Doar vânzătorii purtau măști. Restaurantele sunt aproape goale, mai mult la terase. Piscine sau locuri de distracție, închise. În orice caz, nu erau prea mulți turiști”, a mai spus Ionel Costaș.

Românii care vor să intre cu mașina în Grecia, în perioada 1 - 15 iulie, pot trece numai prin punctul frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas. Măsura a fost impusă pentru ca cei care tranzitează vama să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form), astfel încât să se asigure evidența celor care se deplasează în această țară.

Ministerul Afacerilor Externe a menționat că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.