Epidemia de coronavirus ameninţă desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate între 24 iulie și 9 august. Este posibil ca acestea să se ţină fără spectatori, cu porțile închise, afirmă Stephen Park, un conducător din ciclismul britanic.

”Uitați-vă la finala Cupei Mondiale de Ski, care se va ține la Cortina (n.a. - eveniment care va avea loc între 18 și 22 martie). O să fie cu circuit închis, fără fani.

Și asta într-o zonă în care coronavirusul nu s-a răspândit. Deci, e posibil să fie la fel și la Olimpiadă”, a declarat Stephen Park, în presa britanică.

Oficialii OMS anunţă că, până acum, șase persoane au murit în Japonia din cauza COVID-19, din cele 230 de cazuri confirmate.

Autoritățile nipone au luat măsuri drastice pentru a stopa răspândirea epidemiei. Școlile au fost închise timp de mai multe săptămâni, iar 94 de meciuri de fotbal au fost amânate până în acest moment.

Şi maratonul de la Tokyo, care a avut loc pe 29 februarie, s-a desfășurat pe străziile pustii din oraș. În anii precedenți, evenimentul atrăgea în jur de 1 milion de spectatori.

Dacă de obicei cel puțin 38 de mii de oameni alergau la acest maraton, anul acesta, doar câteva sute de sportivi profesioniști au luat startul.

”De obicei, e așa de aglomerat că n-ai cum să respiri. Dacă Olimpiada va arăta la fel, va fi foarte trist”, a spus Hiroshi Enomoto, un localnic de 68 de ani, pentru Reuters.

Chiar şi in aceste condiţii, Comitetul Internațional Olimpic e decis să nu reprogrameze Jocurile Olimpice. Dacă situația va escalada în următoarea perioadă, o soluție luată în calcul este desfășurarea Olimpiadei fără fani.