Protocolul dintre MAI și BOR, care prevedea relaxarea măsurilor restrictive pentru credincioșii ortodocși, ar fi fost discriminatoriu la adresa celorlalte religii. Asta susțin mai multe sesizări transmise de cetățeni Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

“Am primit mesaje să ne autosesizăm pe faptul că de Paștele Ortodox s-au introdus excepții, ceea ce a discriminat pe romano-catolici și protestanți, care și-au sărbătorit Paștele în restricții maxime. În acest sens, avem și plângeri”, a spus Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Tot la CNCD a ajuns și cazul președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a scris, pe Facebook, despre Klaus Iohannis: „Să o lase mai ușor cu amenințările că nu e Fuhrer ci, încă, Președintele României”.

După Paște, Consiliul va lua în discuție și alte mesaje controversate ale unor personalități publice, precum Andrei Caramitru, Nicolae Bacalbașa sau Vladimir Tismăneanu.

Colegiul CNCD va discuta mesajele lui Andrei Caramitru, publicate pe 14 aprilie pe Facebook, prin care critică în termeni duri Biserica Ortodoxă Română și religia ortodoxă, pe care o consideră “o sectă demonică”.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a distribuit, pe Facebook, în data de 7 aprilie, un mesaj rasist pe care ulterior l-a șters. Mesajul făcea referire la răspândirea virusului de către comunitatea romă din România.

De asemenea, Consiliul va analiza și postarea rasistă a profesorului Vladimir Tismăneanu, de pe 11 aprilie, care ulterior a fost ștearsă. Ulterior, acesta şi-a cerut scuze pentru „meme-ul rasist, nepotrivit şi mai ales jignitor” şi se declara gata să lucreze cu cei care activează în comunitatea romilor pe tema modalităţilor de combatere a urii şi intoleranţei.