La această oră, au ieșit deja de la consultările cu președintele Iohannis reprezentații USR, UDMR și PMP. Fiecare dintre cele trei formațiuni și-au păstrat anumite revendicări față de acum 3 luni, când au fost ultima dată la Cotroceni, dar au venit și cu noi solicitări.

Astfel, Uniunea Salvați România l-a nominalizat și de această dată pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier. Cu toate acestea, cei de la USR adoptă o poziție diferită față de ultimele consultări și au declarat că își doresc să fie cooptați la guvernare, în cazul în care nu se ajunge la alegerile anticipate, care sunt prima lor variantă.

„I-am transmis președintelui poziția USR, declarată timp de doi ani de zile - alegerile anticipate sunt soluția morală, etică, corectă și necesară pentru România. Vom susține scenariul alegerilor anticipate. Dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, i-am solicitat președintelui ca indiferent de premierul pe care-l va desemna să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență. Este o solicitare foarte clară. Iar a doua solicitare este ca USR să facă efectiv parte din propunerile de guvern care s-ar realiza dacă nu vom avea anticipate, tocmai pentru a ne asigura că acest obiectiv va fi realitate”, a declarat Dan Barna.

Reprezentații UDMR, cei care au ajutat PSD sa formeze majoritatea pentru a da jos Guvernul Orban, au spus după consultări că nu vor ajuta PSD să adune voturile necesare pentru învestirea lui Remus Pricopie ca premier.

„Am spus ce nu vom face şi ce trebuie clarificat urgent. Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcţia de prim-ministru. Votul pe moţiunea de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu pentru alt proiecte politic. Şi am spus că nu avem o propunere pentru funcţia de premier”, a spus Kelemen Hunor.

UDMR consideră că trebuie clarificată data la care vor fi organizate alegerile anticipatele. Dacă se vor face odată cu localele va trebui sesizată CCR pentru că ar fi neconstituțional.

Reprezentanții PMP i-au transmis președintelui Klaus Iohannis că există premise pentru organizarea anticipatelor și au subliniat că ei sunt pentru reducerea numărului de parlamentari și pentru alegerea primarilor în două tururi.

"I-am explicat că parlamentarii PMP au preferat să nu participe la votul pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, pentru că am pus, înainte de toate, nevoia de stabilitate a ţării. Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom stabili în Consiliul Executiv Naţional al PMP, care va avea loc duminică, poziţia noastră în raport cu această posibilitate", a declarat președintele executiv al PMP Marius Paşcan, după consultările de la Cotroceni.

Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că după consultările de joi va ieși cu propunerea sa de premier.