Despre modul discreționar și antidemocratic în care sunt luate hotărârile în Consiliul General al Municipiului București, de către majoritatea condusă de Gabriela Firea, s-a vorbit încă din 2016, iar opoziția, lăsată de cele mai multe ori neputincioasă, a semnalat nenumărate probleme de încălcare a regulamentelor de funcționare a CGMB și chiar a legii.


Consilierul municipal, Ciprian Ciucu, a publicat pe pagina de Facebook încă o confirmare a neregulilor păstorite de Firea la Primăria București. Într-o postare care detaliază o serie de situații întâlnite în activitatea de consilier, Ciucu acuză majoritatea PSD că împiedică caracterul deliberativ al ședințelor. Mai mult, consilierul PNL aduce argumente și pentru lipsa de combat a opoziției și o acuză pe Gabriela Firea de fuga constantă după imagine, fără a ține seama de nevoile bucureștenilor.


„Ce înseamnă să fii consilier municipal în administrația Firea/PSD
Sedințele unui consiliu local al unei localități ar trebui, conform legii, să aibă un CARACTER DELIBERATIV! Ce înseamnă asta? Ar trebui ca să știm cu toții ce decizii urmează să fie luate și să le evaluăm oportunitatea și utilitatea și, dacă este cazul, să le îmbunătățim. Dar procesul deliberativ al ședințelor CGMB este într-atât de viciat încât, practic, orice ai acolo: de la susținere oarbă (între partidele aflate la putere) și până înjurături, amenințări și chiar, câteodată agresiuni între membri CGMB.

Pentru această situație este vinovată, în mod direct, Gabriela Firea. Pentru că:
- guvernează pe ascuns, vine permanent cu proiecte de hotărâri pe care nu le pune pe ordinea de zi din timp, informând CGMB cu doar câteva ore înainte;
- publică zeci spre o sută de proiecte ce urmează să fie dezbătute cu doar 5 zile înainte de ședință, în format *.pdf scanat. Practic un consilier trebuie să parcurgă mii de informații tehnice. Directorii primăriei sunt inabordabili, le este frică să vorbească cu consilierii Opoziției, în special cu mine;
- ședințele comisiilor de specialitate sunt un simulacru. Organizate toate cu o zi înainte sau chiar în ziua ședinței CGMB, nu au un caracter deliberativ, majoritate impunând votul fără dezbateri. În unele ședințe se “dezbat” 10-15 proiecte complexe în 30-45 de minute;
- în timpul ședinței argumentele opoziției sunt expediate rapid, în timp ce argumentelor puterii li se acordă timp îndelungat, mai ales Primarului General și ai ales dacă este presa de față;
- proiectele de HCGMB ale opoziției nici măcar nu ajung în dezbatere pentru că nu sunt puse pe ordinea de zi.
Instrumentele de luptă pe care Opoziția le are la îndemână sunt exclusiv în instanță. Acestea sunt greoaie, consumă resurse importante, bani, timp. Dar nu poate fi vorba de caracter deliberativ ci doar luptă la baionetă.
În acest mediu viciat, toxic munca de opoziție se rezumă exclusiv la a parcurge miile de pagini scanate, la a identifica proiecte proaste sau proiecte ale căror costuri sunt aberante, pentru a fi aduse în atenția publică. Opoziția s-a pliat pe stilul lui Firea. Firea nu a vrut nici măcar odată să ne invite la discuții, să publice din timp proiectele, să țină cont de opiniile aleșilor bucureștenilor din opoziție.

M-am pliat pe sitlul lui Firea, acel stil care exclude dialogul și care se adresează direct alegătorilor. Ea a guvernat doar pentru a face imagine, eu am atacat-o acolo unde o doare mai tare, la imagine. Dialogul, comunicarea directă, au fost imposibile. Ce rămâne din acest mandat amar? Ceea ce știe toată lumea: nimic care să conteze.”, a scris Ciucu pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.