Liderii UDMR au venit cu condiții dure la Palatul Cotroceni. Pentru a susține noul guvern, ei nu vor alegeri locale în două tururi, iar Rareș Bogdan sau Florin Roman să nu facă parte din guvern.

În timpul consultărilor de la Cotroceni, Kelemen Hunor i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că nu va susține viitorul guvern dacă se va modifica legea alegerilor locale și se va reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, au declarat surse politice.

Kelemen Hunor ar mai fi cerut ca liberalii considerați anti-maghiari din cauza unor ieșiri publice, gen Rareș Bogdan sau Florin Roman, să nu facă parte din viitorul cabinet.

Proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi a fost respins în urmă cu două săptămâni de Comisia de administrație din Senat. La cele șapte voturi „împotrivă” a contribuit și un senator UDMR.

Pentru respingerea inițiativei legislative au votat senatorii PSD Florin Cârciumaru, Eugen Dogariu, Carmen Dima, Liviu Mazilu, Lucian Trufin și Roxana Paturca, dar și senatorul UDMR Cseke Attila. În favoare, au votat doar senatorii Florina Presada (USR) și Cătălin Toma (PNL).

Luna trecută președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat că în Parlament există cinci astfel de inițiative legislative și a făcut un apel la Opoziție pentru a se uni.