Fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat în această dimineață la 3 ani închisoare cu executare, în dosarul Giga TV.

Alături de Hrebenciuc, au mai primit condamnări în dosar Laura Georgescu, fosta şefă a CNA, condamnată la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, Gheorghe Ştefan „Pinalti”, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, condamnat la 3 ani şi 9 luni închisoare cu executare și Narcisa Iorga, fost membru CNA, condamnată la 3 ani închisoare.

Inculpații condamnați astăzi au fost trimiși în judecată în anul 2015 pentru fapte de corupție. Potrivit DNA, în anul 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis retragerea licenței audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ștefan.

"Ulterior, Narcisa Iorga l-a îndrumat pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze. În acest context, Narcisa Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. Printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc. Ca urmare a indicaţiilor primite, Ştefan i-a solicitat sprijin lui Hrebenciuc, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din CNA ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv", susţin procurorii.

"Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămâni, la 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr. 514/ 2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale. Prin acţiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa", explică procurorii.

Ieri, un alt greu al PSD a primit o decizie de condamnare.
Fostul președinte al PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru șantajarea unui avocat. În același dosar fostul senator Valer Marian a fost achitat.

Nici în acest caz, sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.