Șeful Cimitirelor şi şoferul lui Sorin Oprescu au primit
pedepse mult mai mari decât fostul primar general. Cel dintâi a încasat 13 ani şi 4 luni, cel de-al doilea, 7 ani și 8 luni pentru complicitate. În total fostul edil a avut 8 complici. Motivarea pe larg nu a apărut, dar faptele se cunosc.
S-a redeschis sezonul primarilor anchetaṭi şi judecaṭi. Primul a fost Sorin Oprescu care a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru mai multe fapte de corupṭie. Cea mai mare pedeapsă din dosar, de 13 ani și 4 luni, a fost dispusă în cazul lui Bogdan Popa, fost șef al Administraṭiei Cimitirelor, găsit vinovat pentru mai multe infracṭiuni.
Șoferul lui Sorin Oprescu, Cristian Stanca, pe care fostul primar l-a băgat în combinaṭie, a fost condamnat la 7 ani și 8 luni. Stanca încasa mita nu numai pentru Oprescu, ci și pentru Popa. Procurorii au dovedit că Stanca a fost angajat și ca referent la Administraṭia Cimitirelor la insistenṭele lui Oprescu pentru ca acesta să-l controleze pe Popa.
Se presupune că Oprescu a primit o pedeapsă mai mică pentru că ar fi avut o mai bună conduită înainte de comiterea infracṭiunilor. Romeo Albu (administrator firmă) a fost condamnat la 4 ani și 11 luni, Claudiu Bengalici (administrator al unei societăṭi comerciale) și Ion Niṭă (administrator firmă) la câte 4 ani și 4 luni, Florin Șupeală (director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porṭile Bucureștiului) la 4 ani, iar Octavian Constantinescu (directorul Direcṭiei Economice) la 3 ani și 4 luni.
O singură pedepasă a fost condamnată cu suspendare în dosar, de 2 ani și 4 luni în cazul Ruxandrei Petroi Avasiloaiei director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porṭile Bucureștiului,
Din rechizitoriu
Potrivit procurorilor, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administraṭiei Cimitirelor și Crematoriilor Umane a constituit un grup infracṭional organizat la care au aderat ulterior și ceilalṭi inculpaṭi. Mai precis, grupul se ocupa cu dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus chiar Sorin Oprescu.
Liderul grupului avea rolul de a influenṭa câştigătorii licitaṭiilor publice, de a semna acorduri cadru şi contracte cu administratorii societăṭilor private care doreau să execute lucrări. Persoanele de încredere ale liderului fabricau documente fictive și societăṭi fără activitate, să obṭină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaṭi. Treptat grupul s-a lărgit prin aderarea a altor persoane, actitivatea s-a extins şi mita a crescut. Punctul culminant a fost atins în 2013, când noul lider al grupului a fost un director din Primăria Capitalei, care a creat un eşalon de “secunzi” şi a cooptat mai mulṭi factori de decizie de care avea nevoie. În 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porṭile Bucureștiului pe inculpaṭii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, persoane obediente lui Bogdan Popa, numit și el la conducerea Administraṭia Cimitirelor care l-a impus în grup pe Cristian Stanca, şoferul fostului primar. Acesta a fost angajat și promovat la Administraṭia Cimitirelor la insistenṭele lui Oprescu care voia să-l ṭină sub control Bogdan Popa. Şoferul a fost angajat pe post de referent, post transformat ulterior în inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiași inculpat.
La data de 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit de la Bogdan Popa 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de la administratorii unei societăṭi comerciale (denunṭători în cauză), în legătură cu un contract de execuṭii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porṭile Bucureștiului.
După primirea celor 25.000 euro de la Bogdan Popa, a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-și achita o obligaṭie contractuală. În perioada 2013-2014, inculpatul Bogdan Popa a pretins și a primit sume totalizând de 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societăṭii comerciale (denunṭători în cauză), prin intermediul unor persoane și firme controlate de el prin Romeo Albu și Claudiu Bengalici, controlate de Ion Niṭă. În perioada mai-august 2015, în același context, Bogdan Popa şi Cristian Stanca au pretins de la aceeași martori denunțători, prin intermediari, suma 60.000 euro, ca mită pentru Sorin Oprescu.
În perioada 2013 – 2015, Popa a pretins și primit, personal sau prin intermediari, de la aceeași oameni de afaceri suma totală de 10.442.834,62 lei, pentru: a facilita câștigarea contractului de către societatea denunṭătoare, a vorbi cu angajaṭii din subordine să accepte documentaṭia de atribuire propusă de denunṭători, să o și aprobe personal, precum și să aprobe și să dispună efectuarea plăṭii facturilor emise de societatea denunṭătoare foarte repede faṭă de momentul facturării. Popa a mai promis să subcontracteze în întregime către societatea denunṭătoare execuṭia lucrărilorl. În perioada mai-august 2015, Popa şi Stanca au pretins, prin intermediari, de la aceeași denunṭători suma de 852.626, 5 lei, din care au primit suma de 5.000 euro, pentru a fi de acord să vireze din patrimoniul celor două instituṭii menṭionate sumele necesare, pentru achitarea contravalorii lucrărilor executate de societatea denunṭătoare, în temeiul unui contract de prestări servicii.
În perioada mai-iulie 2015, Popa a promis lui Șupeală și Petroi, în numele denunṭătorilor, suma de 70.000 euro mită, lucru cu care aceștia au fost de acord. În luna august 2015, Popa a pretins și a primit de la denunṭători prin intermediul lui Romeo Albu suma de 7.000 euro, pentru a-i remite inculpatului Octavian Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
În ziua următoare, Popa Bogdan Cornel i-a remis lui Constantinescu suma de 4.000 euro.
În perioada 24.10.2014-07.05.2015, Popa a semnat mai multe acte adiṭionale, între instituṭia pe care o reprezenta și firma pe care o controla prin Bengalici, prin care valoarea contractelor subsecvente a depășit valoarea maximă a acordului cadru.
Astfel, Popa a obṭinut personal, ca persoană care controla firma respectivă, un folos material de 612.521,44 lei.
În perioada ianuarie 2013 – 23 august 2015, deși ocupa o funcṭie de conducere în cadrul Primăriei Municipiului București, Bogdan Popa a condus activitatea mai multor firme pe care le controla și care au derulat contracte cu instituṭiile pe care le conducea.
Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile (apartamente, case și terenuri) deṭinute în proprietate sau în coproprietate, precum și asupra bunurilor mobile (autoturisme, ceasuri scumpe etc.) și mai multor sume de bani descoperite cu ocazia percheziṭiilor sau în diferite conturi bancare ale inculpaṭilor Constantinescu, Petroi, Șupeală, Albu, Bengalici și Niṭă.
De asemenea, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumelor de bani (102.400 lei și 9.500 euro) descoperite cu ocazia percheziṭiei, precum și asupra a trei bunuri imobile (case) deṭinute în proprietate sau în coproprietate de către Sorin Oprescu.