Companiile înființate și administrate de primăria Capitalei, sub îndrumarea Gabrielei Firea, funcționează doar pentru a plăti salarii. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a publicat marți seara pe pagina de Facebook o listă de cheltuieli ale companiilor municipale, în care ponderea costurilor cu personalul reprezintă mai mult de 70% din totalul cheltuielilor de exploatare.

"Aşa arată structura cheltuielilor companiilor administrate (căpuşate?) de Gabriela Firea. Se plătesc salarii şi atât. La RATB (STB, n.r.), peste 10.000 de angajaţi, cheltuieli de personal 73%. Cum să mai faci şi investiţii sau reparaţii?", a scris ministrul Finanţelor în postarea care însoțește lista de cheltuieli.


Conform tabelului publicat de Cîțu, la Regia Generală de Apă Bucureşti RA, din totalul cheltuielilor de exploatare, cheltuielile cu personalul reprezintă 100%. Locul doi în top este ocupat de Compania Municipală Sport pentru Toţi Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA şi Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, toate cu o pondere de 92% a cheltuielilor de personal. Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Transportului SA şi Compania Municipală Turistică Bucureşti SA cheltuie cu personalul 91% din total, în timp ce Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA, Compania Municipală Energetica Bucureşti SA și Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA înregistrează cheltuieli de
89%, 79%, 78%, 75%, respectiv 72%. La capătul clasamentului, cu „numai” 70% pondere a cheltuielilor cu personalul se află Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA.

Anul trecut, cele 20 de companii municipale înființate de Gabriela Firea au fost declarate ilegale de instanță. După ce au primit un ajutor de la Guvernul Dăncilă, prin schimbarea cu dedicație a Codului Administrativ, prin Ordonanță de Urgență, primarul și consilierii PSD-ALDE au reușit reînființarea acestora. Bugetul votat de Consiliul General pentru companiile municipale se ridică la un miliard de lei.