Ȋn limbaj european, ceea ce a făcut Gabriela Firea la Primăria Capitalei cu finanṭarea celor 22 de companii municipale se numeşte “ajutor de stat”. Primăriṭa refuză să dea curs deciziei instanṭei care a declarat ilegale companiile, dar şi prefectului Capitalei care i-a cerut să transmită urgent măsurile concrete luate pentru desfiinṭarea acestora. Consilierul general Roxana Wring anunṭă că a sesizat Comisia Europeană privind căpuşarea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a avut pe masă sesizarea aleşilor locali privind ajutorul de stat ilegal acordat companiilor municipale de către Gabriela Firea. Deşi la ȋnceputul mandatului Firea clama faptul că “s-a terminat cu firmele care au căpuşat Primăria Capitalei”, acelaşi lucru, dar la o scară mult mai mare, a făcut ea prin ȋnfiinṭarea celor 22 de companii municipale. Acuzaṭiile aleşilor locali transmise Comisiei Europene se referă la ajutorul primit incorect pe bani publici. Concret:

1. Au primit împrumuturi fără dobândă și fără garanii.

2. Au beneficiat de majorări de capital social din bani publici.

3. Au primit contracte și lucrări prin încredinare directă.

Cele 22 de companii municipale au primit din bugetul Capitalei peste 600 de milioane de euro, bani pe care i-au folosit pentru sedii, salarii, autoturisme și cheltuieli de funcionare. În plus, companiile au primit și contracte în condiii necompetitive pentru bugetul public. Mai precis, serviciile au fost supraevaluate şi de slabă calitate, iar singurul motiv pentru care s-au încredinat contractele a fost pentru a justifica existena acestor companii.

Deşi companiile municipale au fost declarate ca fiind înfiinate ilegal, Gabriela Firea nu a făcut absolut nimic pentru a pune în aplicare decizia instanei. Dimpotrivă, companiile toacă bani nestingherite și dau salarii nemeritate unor cohorte de clieni politici ai Gabrielei Firea și ai PSD.