România riscă o procedură de infringement. Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere prin care țara noastră este atenționată că are la dispoziție patru luni pentru a lua măsurile necesare pentru rezolvarea deficiențelor cu privire la calitatea aerului constatate.

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

”Comisia Europeană cere României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului. În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2 ) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeană caută să clarifice monitorizarea adecvată a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti. Concentraţiile ridicate de dioxid de azot pun în pericol sănătatea oamenilor”, este menționat într-un comunicat publicat de Agerpres.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, avertiza la începutul anului că România riscă amenzi între 100.000 și 400.000 din cauza poluării din București.

Primarul Gabriela Firea, însă, nu recunoaște ca fiind reale valorile alarmante ale poluării și acuză totul ca fiind un joc împotriva ei. Toate acestea, în condițiile în care țara noastră primește informări oficiale și grave de la instituțiile europene.