Comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit au anunțat autoritățile române că, pentru combaterea efectelor COVID-19, Comisia Europeană va direcționa către România peste 1 miliard de euro.

Acești bani reprezintă:

-483 de milioane de euro - prin renunțarea în acest an la obligația de a le solicita României rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale și

-637 de milioane de euro - prin virarea avansului aferent fondurilor structurale pentru anul 2020 în cursul lunilor martie și aprilie.

Comisia Europeană a adoptat vineri un cadru temporar pentru a permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul epidemiei de COVID-19.

„Epidemia de COVID-19 are un impact economic negativ puternic. Trebuie să acționăm rapid pentru a gestiona impactul cât mai bine și trebuie să acționăm în mod coordonat. Acest nou cadru temporar permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în această perioadă dificilă”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă de politica în domeniul concurenței.

Cadrul temporar adoptat vineri completează posibilitățile ample aflate la dispoziția statelor membre de a elabora măsuri în conformitate cu normele UE în vigoare privind ajutoarele de stat, astfel cum se prevede în Comunicarea privind un răspuns economic coordonat la epidemia de COVID-19 din 13 martie 2020.